Vind wat je
zoekt

Drugsgebruik

Gevaar voor verslaving

Drugsgebruik is een ruim begrip. Er zijn allerlei soorten drugs in omloop en ze worden op verschillende manieren gebruikt. Snuiven, slikken, spuiten, roken, drinken of zelfs eten (weedcake), het komt allemaal voor. Dat gebruik kan incidenteel of chronisch zijn. Wat is de werking van drugs en wat zijn de gevolgen van drugsgebruik?

Is jouw drugsgebruik chronisch? Tijd om te stoppen? Bel ons voor advies 0800-2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wanneer spreken we van drugsgebruik?

Medicijnen worden in het Engels meestal drugs genoemd. Dat wil nog niet zeggen dat medicijnen dan ook drugs zijn in de betekenis die wij in Nederland aan dit woord geven. Je spreekt pas van drugsgebruik als een middel puur voor genot wordt gebruikt.

Wat is de werking van drugsgebruik?

De effecten van drugsgebruik manifesteren zich op verschillende manieren. Drugs kunnen verdoven, stimuleren of het bewustzijn veranderen. Die effecten ontstaan grotendeels in de hersenen. Afhankelijk van het soort stof dat in de drugs zit, zorgt dit voor uiteenlopende reacties. Tot de stimulerende drugs kun je bijvoorbeeld cocaïne en speed rekenen. Verdovende drugs zijn onder andere alcohol, heroïne en GHB. Marihuana, LSD en paddo’s behoren tot de bewustzijnsverruimende middelen.

Wat zijn de gevolgen van drugsgebruik?

Drugsgebruik kan leiden tot afhankelijkheid. Dit kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Omdat je de roes of de kick als aangenaam ervaart, wil je er steeds meer van om hetzelfde effect te krijgen. De gevolgen van drugsgebruik zijn dat je leven steeds meer wordt bepaald door het middel dat je consumeert. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot problemen op school, werk en in relaties. De gevolgen van drugsgebruik zijn voor ieder middel weer anders. Het gebruik van stimulerende drugs, zeker in combinatie met alcohol, kan leiden tot (extreme) agressiviteit. Alcohol- en ander drugsgebruik kunnen bovendien een groot gevaar in het verkeer zijn en eisen jaarlijks (dodelijke) slachtoffers.

Ondervind jij nare gevolgen van je drugsgebruik? Zoek hulp! Wij staan voor je klaar. 0800-2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800