Vind wat je
zoekt

fentanyl verslavend

de risico's

Fentanyl is een zeer krachtige pijnstiller die tot de morfineachtige medicijnen behoort. Fentanyl is verslavend. Het middel is wel 80 tot 100 keer sterker dan morfine. Ongecontroleerd gebruik van het ‘synthetische broertje van heroïne’ is dan ook niet zonder gevaar.
Meer weten over fentanyl of je verslaving eraan te lijf gaan? Fundamentum helpt! Neem contact op voor advies na een intake.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Fentanyl een dodelijk medicijn

Fentanyl kan bij een onjuiste dosering dodelijk zijn. Zo werden zowel de popartiest Prince als rockartiest Tom Petty een te hoge fentanyl dosering fataal. Zelfs al in lage hoeveelheden (vanaf 2 milligram) heeft fentanyl een werking die dodelijk kan zijn. De pijnstiller is daarom alleen op recept van een arts verkrijgbaar. De Verenigde Staten is wereldwijd koploper als het gaat om het aantal doden door een overdosis fentanyl.

Fentanyl werking

Fentanyl wordt normaal gesproken voorgeschreven bij zeer ernstige en chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan de heftige pijn die het gevolg is van een operatie of pijn die optreedt bij de behandeling van kanker. Daarnaast wordt dit medicijn gegeven wanneer iemand in de laatste levensfase is beland. Het middel is eigenlijk alleen geschikt voor mensen waarbij paracetamol of iets krachtigere pijnstillers niet of onvoldoende helpen. Het probleem met fentanyl is dat het naast een krachtige pijnstillende werking ook een verdovende en euforische werking heeft. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat het gebruik van dit medicijn.als hard drug toeneemt. In Nederland nam de politie al eens een kilo fentanyl in beslag dat werd aangetroffen in een schuurtje.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Fentanyl verslavend

Dat een dergelijk krachtig opiaat als fentanyl verslavend is, zal niemand verbazen. Voor de meeste medicijnen die zijn gemaakt op basis van opiaten geldt dat ze verslavend zijn. Het lichaam raakt er snel aan gewend en heeft steeds meer van de werkzame stof nodig om effect te hebben. Fentanyl is wat dat betreft de overtreffende trap qua werking en mate van verslaving.
Fundamentum is een in detox gespecialiseerde afkickkliniek. Wij behandelen alcohol- drugs en medicijnverslavingen. Heb jij problemen met medicijnen als fentanyl? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek. Hierin geven we je advies en bespreken we of een behandeling nodig is. Je kunt ons dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur bereiken op nummer 0800 2345 800.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs