Vind wat je
zoekt

Verslaving drugs

Verschillende soorten

Dat verslaving een hersenziekte is, wordt door de meeste artsen en wetenschappers erkend. Dat geldt dus ook voor een verslaving aan drugs. Het feit dat iemand aan drugs verslaafd raakt, heeft vooral te maken met het feit dat drugs een grote invloed hebben op het beloningssysteem in onze hersenen. Omdat sommige mensen het effect van drugs veel sterker voelen dan anderen zijn zij meer gevoelig om een verslaving aan drugs te ontwikkelen.

Je drugsverslaving aanpakken? Dan ben je bij Fundamentum aan het juiste adres. Bel en plan een intake voor de eerste stap naar onafhankelijkheid.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verslaafd aan drugs, hoe komt dat?

Drugs zijn van invloed op de stoffen die signalen doorgeven in onze hersenen. Deze stoffen worden ook wel neurotransmitters genoemd. Nu zijn er allerlei soorten drugs en die hebben dan ook allemaal hun eigen specifieke werking en invloed. Een van de dingen die alle drugs met elkaar gemeen hebben, is dat ze zorgen voor de aanmaak van dopamine. Dat is de stof die ervoor zorgt dat je je tevreden en beloond voelt. Wanneer je drugs gebruikt, krijg je een extra dosis dopamine. Daarom voel je je zo lekker en bevredigd. Het is niet zo vreemd natuurlijk dat veel drugsgebruikers dit fijne gevoel vaker willen ervaren en dus meer gaan gebruiken. Aan dat constant op zoek gaan naar dat ‘fijne gevoel’ zit ook een keerzijde. De zenuwcellen in je hersenen gaan op den duur veranderen en worden minder gevoelig voor dopamine.

Welke drugs zijn het meest verslavend?

Je kunt drugs onderverdelen in verdovende, stimulerende en hallucinerende middelen. Tot de verdovende middelen behoren bijvoorbeeld alcohol, GHB en heroïne, tot de stimulerende middelen cocaïne, XTC en speed, terwijl paddo’s en LSD tot de hallucinerende middelen worden gerekend. Cannabis kan zowel een verdovende als hallucinerende werking hebben. De mate waarin drugs verslavend zijn, verschilt sterk. Zo worden heroïne en crack beschouwd als de meest verslavende middelen en paddo’s en LSD als minst verslavend. Ook tabak, coke en alcohol staan hoog op de lijst van drugs waaraan je verslaafd kunt raken.

Kamp jij met een verslaving aan drugs? Wil je daar vanaf? Fundamentum biedt een unieke detox onder medische begeleiding. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.
☎ Bel 0800 - 2345 800