Vind wat je
zoekt

Hoe stop ik met drinken?

7 tips

Op een dag weet je het zeker en zeg je tegen jezelf: ik wil stoppen met drinken. Nog geen minuut later zit je echter met een vraag: Hoe stop ik met drinken? In dit artikel vind je een aantal tips hoe je kunt stoppen met drank.

Meteen stoppen met drinken, maar liever niet alleen? Fundamentum helpt. Bel ons en plan een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

7 stoppen met drinken tips

1. De meest simpele tip is om geen alcohol meer in huis te halen. Geen alcohol in huis betekent dat je minder snel in de verleiding kunt komen om te drinken. Komt er iemand op bezoek? Serveer koffie, thee of fris. Geen alcohol in huis betekent overigens niet dat je vrienden dat ook niet hebben en er is altijd nog het café om de hoek. Desalniettemin is het een eerste stap die je zeker op weg helpt om te stoppen met drank.

2. Pak een pen en papier en schrijf: waarom ik wil stoppen met drinken. Vervolgens vul je je blad met allerlei redenen die je kunt bedenken. Nooit meer een kater bijvoorbeeld.

3. Focus op de voordelen van een leven zonder drank. Je slaapt beter, bent fitter, je denkt helderder, je immuunsysteem werkt beter, et cetera.

4. Maak een plan: hoe stop ik met drinken. Bepaal hoeveel glazen alcohol je nog wilt consumeren als je niet direct voor een zero tolerance beleid kiest, maar wel drastisch wilt minderen. Stel jezelf een limiet en beloon jezelf als dit je goed afgaat.

5. Voel je een sterke drang om naar de fles te grijpen? Vecht dan tegen die gedachte en houd 5 minuten vol dat je dat niet wilt. Meestal verdwijnt de drang dan vanzelf.

6. Doorbreek je vaste drinkpatroon. Ga op de momenten dat je normaal op de bank ploft en een fles opentrekt, iets actiefs of iets heel anders doen.

7. Zoek hulp in je omgeving en vertel dat je wilt stoppen met drank. Zo kun je rekenen op steun van anderen als je het bijvoorbeeld even moeilijk hebt.

En als je niet kunt stoppen met drinken…

Zoek dan professionele hulp. Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800