Vind wat je
zoekt

Hoeveel morfine mag een mens hebben

Vermijd recreatief gebruik

Hoeveel morfine mag een mens hebben? Is er een bovengrens? Waarom wordt een dosis verhoogd? Vragen die veel patiënten zich afvragen. Terecht natuurlijk, morfine behoort tot de sterke pijnbestrijders. Dan wil je wel weten wat het allemaal met je lichaam doet. In dit artikel geven we antwoord op verschillende vragen over deze pijnstiller en de bijwerkingen van morfine.

Fundamentum behandelt zowel verslavingen aan alcohol, drugs en medicijnen. Heb je het idee dat je verslaafd bent? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van advies.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Morfine al twee eeuwen een pijnstiller

De grondstof voor morfine (ruwe opium) wordt uit de papaverplant gehaald. Morfine staat vermeld op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO en is een van de oudere geneesmiddelen die nog altijd volop wordt gebruikt bij onder meer acute hevige pijn en chronische pijn zoals reuma. Wanneer morfine wordt gebruikt voor de kick, dus niet als pijnbestrijding, dan is dat vaak een teken van verslaving of kan verslaving optreden.

Morfine bijwerkingen

Hoewel een effectieve pijnstiller kan morfine ook bijwerkingen veroorzaken als sufheid, verstopping, misselijkheid, duizeligheid en verwardheid. Sufheid komt bijvoorbeeld voor tijdens de eerste dagen van de behandeling of bij het verhogen van de dosis. Verstopping en misselijkheid komen regelmatig voor en kunnen langere tijd aanhouden. Duizeligheid en verwardheid zijn morfine bijwerkingen die minder vaak optreden.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Dosis morfine hangt af van hoeveelheid pijn

Morfine heeft een verdovende werking en onderdrukt de pijnsignalen die naar de hersenen gaan. Hierdoor voelt de patiënt geen of een stuk minder pijn. Als de pijn erg hevig is, dan is het meestal noodzakelijk om de dosis te verhogen. Maar hoeveel morfine kan een mens hebben? In een folder stelt het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam: “De pijn bepaalt hoeveel morfine u nodig heeft… De dosis van morfine heeft in principe geen bovengrens.”

Vat dat echter niet op als vrijbrief om maar zoveel mogelijk morfine te gebruiken! Bovenstaande geldt alleen voor gebruik in ziekenhuizen. Morfine is veel meer dan een onschuldige pijnstiller die in ziekenhuizen wordt gebruikt en kan bij recreatief gebruik (voor de kick) al snel tot verslaving leiden, met alle nare gevolgen van dien.

Kies voor een detox bij Fundamentum en kick in korte tijd af. Bel ons voor meer informatie op 0800-2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs