Vind wat je
zoekt

Is temazepam verslavend

Benzodiazepine

Temazepam is een slaapmiddel dat door artsen wordt voorgeschreven bij chronische slaapproblemen, soms als gevolg van een depressie. De werking van temazepam is vrij krachtig en daardoor kan temazepam verslavend zijn. In de meeste gevallen wordt daarom geadviseerd om slaappillen zoals temazepam niet langer dan enkele weken te gebruiken. Gebruik je het langer, dan bestaat de kans op geestelijke afhankelijkheid. Je denk dan dat je zonder slaapmiddelen niet in slaap valt. In welke mate temazepam verslavend is, hangt ook af van andere factoren, zoals de dosering en hoe gevoelig de gebruiker voor verslaving is.

Een aanhoudend slaapprobleem is een van de belangrijkste redenen om temazepam voorgeschreven te krijgen. Hoe lang je temazepam mag gebruiken hangt af van de ernst van je klachten. Ben je na langdurig gebruik verslaafd geraakt aan een slaapmiddel zoals temazepam? Er zijn altijd mogelijkheden om van je verslaving af te komen. Fundamentum helpt je hier graag bij. Bel 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat doet temazepam?

Temazepam werkt kalmerend en versuffend. Ongeveer een half uur tot een uur na inname ontspannen je spieren zich en verminderen angstgevoelens. Daarnaast val je er sneller door in slaap. Temazepam is een kortwerkend medicijn en valt binnen de categorie slaapmiddelen onder de ‘inslapers’. Je slaap snel in en na ongeveer 6 tot 8 uur is het effect uitgewerkt. De tegenhanger wordt een ‘doorslaper’ genoemd. Dat zijn slaapmiddelen waarmee je niet zozeer inslaapt, maar juist lang doorslaapt.

Werking temazepam

Temazepam is een zogeheten benzodiazepine, ook wel ‘benzo’ genoemd. Benzo’s zijn een groep van sterke kalmerings- en slaapmiddelen. De werking van temazepam is als volgt: temazepam stimuleert een lichaamseigen stof in de hersenen genaamd Gamma-Aminoboterzuur (GABA). Deze stof is onder andere belangrijk om goed te kunnen slapen. Door bepaalde aandoeningen of stoornissen kan het zijn dat de productie van GABA in je lichaam verstoord is. Temazepam herstelt tijdelijk die interactie met het GABA.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Afbouwen temazepam

Benzodiazepines zijn bij veelvuldig gebruik verslavend. Dat betekent dat ook temazepam een verslavende werking heeft. Je kunt tijdens het gebruik een patroon ontwikkelen waarbij je denkt dat je uitsluitend met een temazepam-pil een goede nachtrust krijgt. Is er al sprake van een temazepam verslaving of merk je dat je niet meer zonder kunt, raadpleeg je arts en vraag om hulp. Plotseling stoppen met temazepam kan gevaarlijk zijn. Het is dan ook noodzakelijk om temazepam af te bouwen na een periode van intensief gebruik. Het afbouwen van temazepam doe je door langzaam de dosering te verlagen en de frequentie te verminderen. Raadpleeg altijd je arts of dokter voor advies hierover.

Fundamentum – specialist in detoxbehandelingen

Slaapmedicatie staat erom bekend verslavend te zijn. Wees hiervan bewust als je temazepam krijgt voorgeschreven. Durf je er niet met je arts over te praten of weet je niet hoe je je temazepam-verslaving het beste kunt aanpakken? Met een detoxbehandeling bij Fundamentum begin je weer met een schone lei. In gemiddeld een tot twee wordt je lichaam ontgift en voel je je sterker om een vervolgbehandeling met succes af te ronden. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs