Vind wat je
zoekt

Lorazepam afbouwen

De veiligste manier

Lorazepam afbouwen is de beste manier om met dit medicijn te stoppen. Waarom dit zo is en hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Gebruik jij al geruime tijd lorazepam en vind je het moeilijk om te stoppen? Fundamentum kan je daarbij helpen. Bel ons op nummer 0800-2345 800, dan bespreken samen met jou de mogelijkheden.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat doet lorazepam met je?

Lorazepam is een slaap- en kalmeringsmiddel dat artsen voorschrijven bij angst, paniekaanvallen, slaapproblemen en epilepsie. Het medicijn dat behoort tot de zogenaamde benzodiazepines wordt ook wel toegepast tijdens het afkicken van alcohol. Zodra je lorazepam hebt ingenomen, heeft dit invloed op je hersenen. Het vermindert de activiteit van de zenuwen in je brein. Vandaar de kalmerende werking die tot wel 12 uur na inname kan aanblijven.

Waarom lorazepam afbouwen?

Het probleem met lorazepam is dat je hersenen zich al snel gaan instellen op dit medicijn. Het stimuleert namelijk de werking van de neurotransmitter GABA. Hoe meer GABA er actief is in je hersenen, des te minder actief worden de zenuwen. Als je lorazepam voor langer dan een paar weken hebt gebruikt, is er al sprake van gewenning. Zomaar stoppen, kan dan ontwenningsverschijnselen als hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, spierkrampen of trillen tot gevolg hebben. Artsen raden daarom lorazepam afbouwen aan.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe kun je lorazepam afbouwen?

Afbouwen van lorazepam kun je doen door de dosis stap voor stap te verlagen. Zo voorkom of beperk je de ontwenningsverschijnselen. Hoe lang lorazepam afbouwen duurt, is afhankelijk van de hoeveelheid en het aantal weken dat je het middel hebt gebruikt. Ook de hoeveelheid onttrekkingsverschijnselen die optreden hangen hiervan af. Bouw lorazepam nooit op eigen houtje af, dit kan gevaarlijk zijn! Doe dit altijd onder begeleiding van een arts.

Wil je stoppen met lorazepam? Fundamentum helpt jou graag. Wij helpen je lichamelijk afkicken van dit middel. Neem contact met ons op, dan bekijken we hoe we jou daarmee het beste kunnen helpen. Bel Fundamentum via telefoonnummer 0800-2345 800.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs