Vind wat je
zoekt

Korsakov

en alcohol

Het syndroom van Korsakov ontstaat door een gebrek aan vitamine B1. Dat helpt voor een goede werking van het hart en de hersenen. Een tekort aan vitamine B1 zorgt voor schade aan de hersenen. Korsakov wordt soms verward met dementie, vanwege deze hersenschade. Maar Korsakov is officieel geen dementie. Het syndroom komt vooral voor bij mensen met alcoholproblemen die slecht eten en niet goed voor zichzelf zorgen.

Herken jij je hierin en denk je dat je verslaafd bent aan alcohol? Wees het syndroom van Korsakov voor en schakel hulp in om te stoppen met drinken. Het is niet verstandig om plotseling en op eigen houtje te stoppen met alcohol. De ontwenningsverschijnselen kunnen heftig zijn. Fundamentum helpt jou veilig en snel op weg van je alcoholverslaving af. Bel ons vandaag nog. We zijn bereikbaar tussen 7:00 en 22:00 uur, daarna kun je een terugbelverzoek doen en nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol en de ziekte van Korsakov

Iemand met Korsakov heeft last van geheugenverlies en gaat fantasieverhalen vertellen. Als je voor een lange periode te veel alcohol drinkt, kan je last krijgen van vervelende bijwerkingen. Een bekende bijwerking is het syndroom van Korsakov. Drank is dan vaak de oorzaak. Iemand met het syndroom van Korsakov herkent personen, tijd en plaats steeds minder goed.

Syndroom van Korsakov

Geheugenstoornis is een belangrijk symptoom van Korsakov: alcohol speelt daarbij een grote rol. Ben je verslaafd aan alcohol? De ziekte van Korsakov herken je aan een aantal kenmerken:

 • Geheugenverlies; 
 • Moeite om mensen te herkennen; 
 • Moeite met tijd en plaats. 

Patiënten met Korsakov hebben vaak geen besef van tijd, ze weten bijvoorbeeld niet welke dag van de week het is. Maar dat is niet het enige: iemand weet ook vaak niet meer wanneer wat gebeurd is. Een plek of persoon herkennen is met Korsakov lastig, en nieuwe informatie wordt niet goed opgeslagen. Daarnaast hebben patiënten vaak moeite met plannen en organiseren. Het overzicht is weg, net als het inzicht in hun situatie en de ziekte.

Korsakov symptomen alcohol

Hoewel het syndroom van Korsakov ook veroorzaakt kan worden door zware maag-darmproblemen, anorexia of een hongerstaking, hebben mensen met het Korsakovsyndroom vaak een drankprobleem. Korsakov zorgt voor typische kenmerken. Door alcohol en de ziekte van Korsakov komt het geregeld voor dat patiënten:

 • zich nauwelijks verzorgen en eten slecht; 
 • hulp en zorg ontwijken; 
 • moeite hebben met plannen en organiseren; 
 • vaak roken; 
 • snel geïrriteerd en agressief zijn. 

Als er eenmaal schade aan de hersenen is, geneest het niet meer. Gelukkig is Korsakov niet progressief: dat betekent dat het niet erger wordt. Met de juiste zorg en behandeling is Korsakov wel onder controle te houden, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.

Kick af met een alcohol detox bij Fundamentum

Wil je afkicken van alcohol? Fundamentum is gespecialiseerd in korte detoxbehandelingen om je lichaam te ontgiften. Je lichaam wordt dan helemaal schoon. Je kunt het hele jaar door worden opgenomen in onze kliniek. Wil je afkicken van alcohol? Bel dan 0800 2345 800 en maak een afspraak voor een eerste gesprek. De behandeling wordt vergoed door je zorgverzekeraar (behalve het eigen risico) en je kunt op korte termijn terecht.
☎ Bel 0800 - 2345 800