Vind wat je
zoekt

Kwade dronk

Zoek hulp

Een kwade dronk verwijst naar een toestand waarin een persoon agressief, prikkelbaar en onvoorspelbaar wordt door overmatig alcohol drinken. Door het alcoholgebruik verminderen de remmingen, waardoor dit gedrag sneller tot uiting komt. We gaan dieper in op de betekenis van kwade dronk, de symptomen, manieren om kwade dronk te voorkomen en omgangsadvies.

Kwade dronk kan een bijverschijnsel zijn van een alcoholverslaving. Voor hulp bij een (beginnende) verslaving kan Fundamentum jou helpen met behulp van een detoxbehandeling. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Agressief door drank

Alcohol heeft verschillende effecten op het gedrag van de drinker. Het kan een lacherig of ontspannen gevoel geven, maar je kunt ook agressief worden door drank. Dit laatste wordt een kwade dronk genoemd. Hierbij wordt een persoon gewelddadig, vijandig of impulsief onder invloed van alcohol. Dit kan agressief taalgebruik zijn (schelden), maar ook fysiek geweld. Niet iedereen wordt agressief door drank. Dit is sterk afhankelijk van de persoon en de omstandigheden. Ook andere factoren zoals persoonlijkheid, hoe goed je tegen alcohol kunt en je omgeving spelen een rol.

Kwade dronk symptomen

Bij een kwade dronk verandert iemand door overmatig alcohol drinken in een agressief persoon. Symptomen van een kwade dronk verschillen enorm, maar kunnen bestaan uit:

 • Agressieve uitbarstingen; 
 • Woede-uitingen; 
 • Prikkelbaarheid;  
 • Onvoorspelbaar gedrag; 
 • Vijandigheid; 
 • Ongeremd reageren; 
 • Vernieling van eigendommen (baldadigheid); 
 • Intimidatie van anderen; 
 • Het uitlokken van ruzie; 
 • Moeilijk beheersbaar. 

Kwade dronk voorkomen

Kun je een kwade dronk voorkomen? Het voorkomen van een kwade dronk begint met verantwoord alcoholgebruik. Het is belangrijk om de alcoholinname te beperken. Wees je bewust van hoeveel alcohol je aankunt en hoe je op alcohol reageert. Andere maatregelen die je kunt nemen om een kwade dronk te voorkomen is het vermijden van situaties die agressie kunnen uitlokken, zoals confrontaties. Zorg ervoor dat je alleen alcohol drinkt als je in een veilige en ondersteunende omgeving bent. Ook kan het zoeken naar professionele hulp en begeleiding bij alcoholproblemen helpen met het verminderen van kwade dronk.

Omgaan met kwade dronk

Heb je zelf last van een kwade dronk, dan heb je meestal niet door dat je agressief wordt door drank. De alcohol heeft je hersenen zodanig in z’n greep dat je niet meer voor rede vatbaar bent. Als je iemand anders met een kwade dronk ziet, is het belangrijk om voor een veilige situatie te zorgen. Ga geen discussies of confrontatie aan, omdat je hiermee de kwade dronk kan verergeren. Blijf rustig en bied de persoon met een kwade dronk hulp door deze naar een veilige omgeving te begeleiden. Bel de hulpdiensten voor professionele hulp en assistentie als de situatie uit de hand loopt.

Partner kwade dronk

Als partner van iemand met een kwade dronk is het belangrijk om jezelf te beschermen en grenzen te stellen. Zorg voor je eigen veiligheid door te weten wanneer je moet ingrijpen en wanneer je professionele hulp moet zoeken. Het is ook nuttig om goed met jouw partner te blijven communiceren, begrip te tonen en samen op zoek te gaan naar een oplossing. Een kwade dronk is een serieus probleem waar professionele aandacht voor nodig is. Probeer je partner met een kwade dronk contact op te laten nemen met een gekwalificeerde professional voor begeleiding en advies.

Professionele hulp bij Fundamentum

Een alcoholverslaving is levensontwrichtend. Voor jou, maar ook voor je geliefden. Wil je je verslaving aanpakken en voorgoed een punt achter zetten achter de alcohol? Een detoxbehandeling bij Fundamentum kan jou een duwtje in de juiste richting geven. Je lichaam wordt onder professionele begeleiding in een tot twee weken ontgift. Je basisverzekering vergoedt de behandeling volledig (behalve het eigen risico) en je hoeft nooit lang te wachten om aan de beurt te komen. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800