Vind wat je
zoekt

Geheugen terugkrijgen na alcohol

Helaas niet mogelijk

Misschien herken je het wel: je hebt een avond te diep in het glaasje gekeken, en de volgende ochtend word je wakker met ‘gaten’ in je geheugen. Je kunt sommige gesprekken niet meer herinneren. Of vervelender, je hebt een black-out en herinnert je helemaal niets meer van wat er die avond is gebeurd. Hoe kan het dat je door (overmatig) alcohol drinken dingen vergeet? En kun je je geheugen terugkrijgen na alcohol?

Heb jij moeite met dingen onthouden door het drinken van alcohol? Door langdurig alcoholgebruik gaat je geheugen steeds verder achteruit. Je kunt zelfs blijvende hersenschade oplopen. Bij Fundamentum kick je in een veilige omgeving af van alcohol. Bel vandaag nog voor een intake naar 0800 2345 800.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Kan je door alcohol dingen vergeten?

Ja, door het drinken van alcohol kun je dingen vergeten. Alcohol is slecht voor je hersenen en kan je geheugen aantasten op verschillende manieren. Informatie in de hersenen kan bijvoorbeeld worden verstoord, waardoor je hersenen minder goed herinneringen vormen. Daarnaast kan alcohol het moeilijker maken om bestaande informatie uit je geheugen op te halen. Hierdoor wordt het ook lastiger om dingen die verder in het verleden zijn gebeurd terug te halen. Je geheugen terugkrijgen na alcohol is niet mogelijk. Integendeel: hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer de alcohol je geheugen aantast.

Black-out terughalen

Je geheugen terugkrijgen na alcohol kan dus niet, zeker niet bij een black-out. Een black-out heet officeel ‘alcohol-geïnduceerde amnesie’. Dit treedt op als je, ondanks het wakker en actief zijn, geen gebeurtenissen kunt herinneren die plaatsvonden terwijl je alcohol dronk. Black-outs kunnen volledig zijn (dan kun je je helemaal niets herinneren) of fragmentarisch (waarbij je je alleen delen van de avond herinnert). Black-outs worden veroorzaakt doordat alcohol de werking van de hippocampus in je hersenen beïnvloedt. De hippocampus zet je kortetermijngeheugen om in langetermijngeheugen. Maar alcohol verstoort dit proces. Dit kan leiden tot black-outs waarbij je je helemaal niets meer kan herinneren van een gebeurtenis.

Stoppen met alcohol is het beste voor je geheugen

Hoe vervelend ook, je kunt je geheugen niet terugkrijgen na alcohol. Daar zijn geen trucjes voor. De enige manier om wakker te worden met frisse herinneringen, is door niet te drinken. Ben je verslaafd aan alcohol en voelt stoppen als een onmogelijke opgave? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Fundamentum is een afkickkliniek gespecialiseerd in detoxbhehandelingen. Gedurende een korte detox van een tot twee weken, werk je alle giftige stoffen uit je systeem en kick je lichamelijk af van aclohol. Daarna ben je klaar voor een passende vervolgbehandeling. Neem dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur contact met ons op voor het plannen van een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800