Vind wat je
zoekt

Lichamelijke klachten na stoppen met alcohol

Welke treden op?

Een groot deel van de wereldbevolking drinkt weleens een glas alcohol. Soms worden dat meer glazen en het kan zelfs een verslaving worden. Om verschillende redenen kun je besluiten te stoppen met alcohol drinken. Het is goed om te weten dat je last kunt krijgen van lichamelijke klanten na het stoppen met alcohol drinken. Maar wat zijn die lichamelijke klachten na het stoppen met alcohol drinken en wat gebeurt er als je stopt met drinken?

Een alcoholverslaving zit in een klein hoekje. Ben je verslaafd aan de drank en wil je zo snel mogelijk van je verslaving af? Neem contact op via 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen. Fundamentum helpt je graag verder.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat gebeurt er als je stopt met drinken?

Om de lichamelijke klachten na het stoppen met alcohol beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat alcohol is en wat het met je lichaam doet. Alcohol is een chemische stof die je centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Dit betekent dat het je lichaam en geest vertraagt. Dit is de reden dat je je na het drinken van alcohol ontspannen of zelfs slaperig voelt.

De lichamelijke klachten na het stoppen met alcohol drinken komen doordat je lichaam zich moet aanpassen aan het ontbreken van alcohol. Enkele veelvoorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn; 
  • Trillende handen; 
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk; 
  • Slapeloosheid; 
  • Onrustigheid; 
  • Veel zweten; 
  • Spierkramp. 

De lichamelijke klachten na het stoppen met drinken ontstaan omdat je lichaam gewend is geraakt aan de aanwezigheid van alcohol en nu moet wennen aan de afwezigheid ervan. Deze klachten zijn meestal tijdelijk en variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van hoeveel en hoelang je hebt gedronken. 

Herstel na het stoppen met drinken

Je lichaam moet de giftige stoffen verwijderen die zich hebben opgebouwd als gevolg van je alcoholgebruik. Dit kan een tijdje duren, en in die periode ervaar je wat ongemakken. Het goede nieuws is dat naarmate de dagen en weken verstrijken zonder alcohol, je lichaam zich begint te herstellen. De lichamelijke klachten nemen geleidelijk af en je voelt je steeds beter.

Als je besluit om na jaren te stoppen met drinken, doe dat dan nooit zelfstandig. Door de afwezigheid van begeleiding of controle is het makkelijk om terug te vallen in je oude drinkpatroon. Vooral als je moeite hebt om nuchter te blijven of als je ernstige ontwenningsverschijnselen ervaart. Zoek altijd professionele hulp, zodat je wordt ondersteund en kunt ontwennen in een veilige omgeving.

Ontwennen en detoxen met professionele begeleiding

Het is nooit te laat om de gezonde keuze te maken en te stoppen met alcohol. Fundamentum staat klaar om je te helpen op je reis naar herstel. Zet de eerste stappen door middel van een detoxbehandeling met begeleiding. Dit duurt een tot twee weken en wordt volledig vergoed (op het eigen risico na). Bel ons via 0800 2345 800 tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800