Vind wat je
zoekt

MDMA werking

Wat is het effect en wat zijn de risico’s?

MDMA, of ‘M’, is één van de werkzame stoffen in XTC. Het middel zorgt ervoor dat je lichaam meer gelukshormonen aanmaakt. Hierdoor geeft het je een euforisch en verliefd gevoel. Om deze reden is het is al jaren een populaire partydrug in Nederland. In 2019 gebruikte maarliefst 3,4% van de Nederlanders minimaal één keer XTC. Maar wat is MDMA nou eigenlijk, wat zijn de effecten en zijn er risico’s aan verbonden?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is MDMA?

MDMA staat voor methyleendioxymethamfetamine en is een synthetische drug. Het is het belangrijkste bestanddeel van XTC en na cannabis de meest gebruikte drug in Nederland. Het is te gebruiken in poeder- en kristalvorm en in pilvorm als XTC. Het wordt vaak gebruikt op feestjes als gekleurde pilletjes met icoontjes of afbeeldingen erop.

MDMA werking

MDMA is een stimulerende drug die voor een verbetering van je stemming zorgt. Hierdoor voel je je euforisch, word je alerter en ben je minder snel moe. Dit komt omdat de werking van MDMA zorgt voor extra noradrenaline, dopamine en serotonine in je hersenen. Je krijgt grotere pupillen, je hartslag gaat omhoog en je lichaamstemperatuur stijgt. Het kan er ook voor zorgen dat je niet meer kunt plassen. Dit komt omdat het antidiuretisch hormoon wordt vrijgemaakt als je MDMA gebruikt. De werking van MDMA begin je na 20 tot 60 minuten te merken, afhankelijk van je gewicht en hoeveel je hebt gegeten. MDMA is na 4 tot 6 uur uitgewerkt.

Pure MDMA

Er is een verschil tussen XTC en MDMA. MDMA is slechts één van de werkzame stoffen in XTC. MDMA kan ook in pure vorm gebruikt worden. In dit geval worden de kristallen fijngemalen tot poeder. Dit kan vervolgens worden geslikt of gemixt met een drankje. Snuiven wordt afgeraden, MDMA brandt erg in je neus.

Risico’s MDMA

Aan het gebruik van MDMA zijn een aantal risico’s verbonden. Minder heftige risico’s zijn:

 • Onrustig gevoel;
 • Zweten;
 • Misselijkheid; 
 • Tandenknarsen; 
 • Hartkloppingen;
 • Wazig zicht.

Deze bijwerkingen komen al voor bij lage doseringen en gaan vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn:

 • Hoge koorts;
 • Oververhitting;  
 • Verwardheid.

Dit kan worden veroorzaakt doordat er een te grote hoeveelheid serotonine vrijkomt. Daarnaast is er kans op een watervergiftiging, omdat je veel drinkt en vaak niet kunt plassen. Let op: drink nooit meer dan een halve liter water per uur.

Er is geen hoge kans op verslaving bij MDMA-gebruik. Dit komt omdat het middel je serotonine voorraad opmaakt, waardoor je er de volgende keer minder van merkt.
Toch is het wel degelijk mogelijk om afhankelijk te worden van MDMA. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken, waardoor de hoeveelheid toeneemt. Hierdoor geniet je alleen nog maar van een feestje als je MDMA gebruikt.

Fundamentum helpt bij afhankelijkheid MDMA

Heb je het idee dat je afhankelijk bent geworden van MDMA? Plan een gratis intakegesprek en start een detoxbehandeling bij Fundamentum. We helpen je graag.