Vind wat je
zoekt

Melatonine verslavend

In hoeverre?

Is melatonine verslavend? Het antwoord op die vraag is: nee, melatonine is niet verslavend. Als je een aantal weken achter elkaar melatonine slikt, krijg je wel het idee dat je niet meer zonder kunt en slechter zult slapen. Je blijft het middel daarom gebruiken. Zo raak je zogezegd psychisch afhankelijk van melatonine. Melatonine is dus niet lichamelijk verslavend, maar regelmatig gebruik is een ‘probleem’ dat tussen de oren zit.

Slaap je slecht en neem je daarom vaak melatonine? Neem contact op met Fundamentum via 0800 2345 800 voor meer informatie.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen. Dit hormoon reguleert je biologische klok. Wanneer het donker begint te worden, gaat je lichaam melatonine produceren. Het is tegelijkertijd het sein dat je moet gaan slapen. Door de toename van melatonine word je namelijk slaperiger. Bij het ochtendgloren neemt de aanmaak van deze stof weer af.

Slaapritme verstoord

In sommige inheemse culturen die nog ver van de neonlichten leven, is het nog steeds gebruikelijk om niet lang nadat het donker is geworden te gaan slapen en bij de eerste stralen licht weer op te staan. Het slaap- en waakritme volgt de natuur. Dat is in de moderne samenleving wel anders. Door de vele vormen van verlichting raakt ons ritme van slapen en ontwaken veel makkelijker verstoord. Dat maakt dat men soms naar extra melatonine grijpt om in slaap te vallen.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Melatonine dosering

Omdat melatonine een lichaamseigen hormoon is, zijn mensen al gauw geneigd te denken dat wat extra melatonine geen kwaad kan. Toch kun je juist door meer melatonine te gebruiken je slaap- en waakritme verstoren. Wie zonder doktersadvies dit hormoon slikt, moet er rekening mee houden dat een melatonine dosering van meer dan 0,3 mg per dag al wordt beschouwd als een geneesmiddel. Extra melatonine is eigenlijk alleen bedoeld voor situaties waarin je slaapritme tijdelijk is verstoord door bijvoorbeeld een jetlag of werken in ploegendienst.

Gebruik jij te vaak melatonine en heb je het idee er niet zonder te kunnen? Melatonine is geen verslavend middel en Fundamentum behandelt het daarom niet. Wel kun je bij ons terecht voor meer informatie over andere verslavende middelen. Bel nu naar 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs