Vind wat je
zoekt

Onthouding

Wat is dat?

Wanneer je verslaafd bent aan alcohol en je stopt met je drankgebruik, dan krijg je meestal te maken met onthoudingsverschijnselen. Wat zijn onthoudingsverschijnselen nu eigenlijk precies? Dat leggen we uit in dit artikel. Doe voor persoonlijk advies een intake bij Fundamentum.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Onthoudingsverschijnselen betekenis

Onthouding of abstinentie wil zeggen dat je vrijwillig afziet van het nuttigen van bepaalde middelen. In het geval van alcohol (maar ook bij verschillende drugs of bepaalde medicijnen) blijft dit meestal niet zonder gevolgen. Omdat je lichaam zo gewend is geraakt aan die middelen en niet meer zonder kan, gaat het heftig reageren zodra je opeens droog staat. De onthoudingsverschijnselen van bijvoorbeeld alcohol kunnen dan ook best zwaar zijn.

Wat is periodieke onthouding?

Deze uitdrukking wordt voornamelijk gebruikt wanneer mensen in een bepaalde periode geen seks hebben met elkaar. Dat doen ze bijvoorbeeld om zwangerschap te voorkomen. De laatste jaren zie je ook vormen van periodieke onthouding bij het gebruik van alcohol. Tijdens ‘Dry January’ begin je het nieuwe jaar door een maand lang geen alcohol te consumeren. Voor mensen die regelmatig drinken is dat een goede mogelijkheid om te ervaren dat je zonder drank bijvoorbeeld beter kunt slapen en daardoor fitter bent.

Geheelonthouding

Onder de arbeidersbewegingen van de 19e eeuw werd regelmatig geheelonthouding gepropageerd. Het was een manier om arbeiders te laten realiseren dat je de ellende van armoede niet moest wegdrinken, maar juist moest aanpakken door strijd. Alcoholisten die vandaag de dag afkicken van hun verslaving kiezen noodgedwongen ook voor geheelonthouding. Want vaak is het zo dat wanneer een voormalig alcoholist weer eens een drankje neemt, er altijd het gevaar is dat het niet bij een glas blijft. Bekend is dan ook de uitspraak: “Eens een alcoholist, altijd een alcoholist.” Zelfs als iemand al jaren droog staat, moet die persoon toch altijd alert blijven. Geheelonthouding, ook wel abstinentie genoemd, helpt om geen terugval te krijgen.

Onthoudingsverschijnselen alcohol

Heb je besloten om af te kicken van alcohol, dan moet je rekening houden met (heftige) onthoudingsverschijnselen. Het is daarom aan te raden om niet in je eentje af te kicken. Dat kan in sommige gevallen zelfs heel gevaarlijk zijn. Kies daarom voor de veilige weg en start je onthouding van alcohol bij Fundamentum.
☎ Bel 0800 - 2345 800