Vind wat je
zoekt

De partner van een alcoholist

Hoe ga je hiermee om?

Als je de partner van een alcoholist bent, kan dat ongelooflijk zwaar zijn. Alcoholisme treft namelijk niet alleen de alcoholist zelf, maar ook de omgeving. Het kan voelen als een enorm gewicht op je schouders. Wat doe je als je partner verslaafd is aan alcohol en hoe ga je om met een alcoholist?

Je kunt je ontzettend machteloos voelen en niet weten hoe je je partner het beste helpt. Je wilt diegene graag bijstaan, maar weet niet waar je goed aan doet. Je kunt je partner wijzen op Fundamentum, een afkickkliniek in Margraten, Limburg die gespecialiseerd is in detoxbehandelingen. Bij ons kickt je partner in een veilige, rustige omgeving af van alcohol. We zijn dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur bereikbaar voor het plannen van een intakegesprek.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Mijn partner is alcoholist

Onthoud dat het omgaan met een alcoholist niet gemakkelijk is en dat het een uitdaging kan zijn. Vallen en opstaan hoort erbij en je kunt het niet perfect doen. Gelukkig sta je er als partner van een alcoholist niet alleen voor. Weet dat niet alleen je partner hulp kan krijgen bij alcoholisme. Als je partner verslavingszorg ontvangt, worden naasten vaak ook ondersteund. Jij kunt bijvoorbeeld adviesgesprekken aanvragen om te leren omgaan met moeilijke situaties, hoe je je partner het beste ondersteunt en hoe je zelf zoveel mogelijk kunt doorgaan met je eigen leven. Online zijn er ook diverse cursussen en trainingen die hulp bieden aan partners van alcoholisten.

Hulp voor partners van alcoholisten: wat kan ik zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die jij zelf kunt doen om je partner te ondersteunen. Het belangrijkste is om hulp te zoeken bij professionals die ervaring hebben met alcoholisme. Je kunt beginnen door contact op te nemen met een arts, psycholoog of verslavingsdeskundige om meer informatie te krijgen over behandelingsopties. Ook kan het helpen om met anderen te praten die in dezelfde situatie zitten en om steun te zoeken bij vrienden en familie. Zoek online naar forums of lokale steungroepen voor partners van alcoholisten. Het is belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen en je goed te blijven verzorgen. Neem tijd voor jezelf en doe dingen die jou gelukkig maken.

Omgaan met een alcoholist

Als partner van een alcoholist kan het aanmoedigen van drinken de situatie verslechteren. Ook al wil je je partner niet veroordelen, juich het drinken van je partner ook nooit toe. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen met betrekking tot het drinken en de gevolgen die dit kan hebben voor jullie relatie duidelijk te maken. Bespreek dit met je partner en vertel wat je wel en niet goed vindt. Als je partner zelf geen hulp wilt zoeken voor het alcoholprobleem, dan kun je nadenken over een interventie. Een interventie is een geplande bijeenkomst waarbij vrienden en familieleden samenkomen om je partner aan te moedigen om hulp te zoeken.

Fundamentum – specialist bij alcoholverslaving

Wil je je partner helpen om van een alcoholverslaving af te komen? Als partner van een alcoholist kun je Fundamentum aankaarten. Fundamentum heeft jarenlange ervaring in het helpen van mensen met een alcoholverslaving en is gespecialiseerd in kortdurende detoxbehandelingen. Tijdens deze detox wordt je partner onder deskundige begeleiding ondersteund om de ontwenningsverschijnselen te overwinnen. Na het ontgiften kan je partner verdergaan met een geschikte vervolgbehandeling bij een andere hulpverlener in jullie eigen omgeving. Jouw partner kan ons dagelijks bellen tussen 07:00 en 22:00 uur met onze Intake Office voor het plannen van een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800