Vind wat je
zoekt

Pregabaline en oxycodon

Kun je dit combineren

Pregabaline is een zeer sterke pijnstiller. Het helpt neuropatische pijn te verhelpen en wordt ook vaak aanvullend voorgeschreven bij epilepsie. Hier vertellen we je alles over wat pregabaline precies is, of het verslavend is en of het combineren van pregabaline en oxycodon of andere sterke pijnstillers een goed idee is.

Ben jij verslaafd aan pregabaline, oxycodon of andere pijnstillers? Wacht dan niet langer en schakel professionele hulp in. Fundamentum biedt detoxbehandelingen aan waarbij onder begeleiding van deskundige artsen en verplegers je lichaam wordt ontgift. Dit is een goed begin van het afkicken. Bel 0800 2345 800 en maak een afspraak voor jouw eerste gesprek.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is pregabaline?

Pregabaline is een pijnstiller tegen neuropatische pijn en is vaak verkrijgbaar onder de naam Lyrica. Neuropatische pijn betekent eigenlijk zenuwpijn. Je zenuwen sturen dan ten onrechte ‘berichten’ van pijn naar je hersenen, terwijl er geen sprake is van een verwonding. Dit kan komen door een beschadigde zenuw of omdat er te veel druk wordt uitgeoefend op de zenuw. Denk aan een hernia, waarbij de ruggenwervel tegen de zenuw aandrukt.

Pregabaline is een werkzame stof die inspeelt op de zenuwcellen die de onjuiste pijnsignalen doorgeven. Pregabaline kan ervoor zorgen dat de overstimulatie van de zenuwen minder wordt, waardoor de pijn afneemt.

Pregabaline en oxycodon samen

Pregabaline wordt regelmatig gecombineerd met andere sterke pijnstillers zoals oxycodon. Maar zijn pregabaline en oxycodon samen eigenlijk een goed idee? In principe is pregabaline met vrijwel ieder ander medicijn te combineren. Alleen met medicijnen als Morfine en oxycodon wordt aangeraden om dit met een arts te overleggen. Van pregabaline en oxycodon samen kun je namelijk slaperig worden. Informeer bij het kopen van medicijnen zonder recept altijd de arts of apotheker over andere medicijnen die je gebruikt.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Is pregabaline verslavend?

Pregabaline is dus een sterke pijnstiller. Maar is pregabaline verslavend? In zekere zin wel. Stoppen met pregabaline moet in kleine stapjes. In één keer stoppen met het middel kan zeer vervelende ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Denk hierbij aan:

  • Griep; 
  • Diarree; 
  • Angst; 
  • Extreem veel zweten; 
  • Depressie. 

Overleg hierom altijd met je arts of, en op welke manier je pregabaline gaat afbouwen.

Wil je van je van de pregabaline af? Fundamentum helpt je.

Afhankelijk zijn van een medicijn is heel vervelend. Afkicken kan erg moeilijk zijn. Probeer dit nooit in je eentje, maar zoek professionele hulp. Bij Fundamentum kun je terecht voor behandelingen om van je verslaving af te komen. Een detoxbehandeling bij Fundamentum is een eerste stap naar een leven zonder verslaving. Onze kliniek is het hele jaar open voor opname. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact en bel naar 0800 2345 800. Meld je aan en maak een afspraak voor een eerste gesprek. We hebben snel plek en de behandeling wordt vergoed door de basisverzekering (behalve het eigen risico).
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs