Vind wat je
zoekt

Stoppen met roken verschijnselen

Informatie

Sigaretten mag je best een harddrug noemen, hoewel deze door de overheid niet als zodanig worden aangemerkt. Roken van tabak is dan ook een legale bezigheid waar wereldwijd heel veel mensen aan verslaafd zijn. Afkicken van roken gaat meestal gepaard met ontwenningsverschijnselen.

Fundamentum behandelt geen tabakverslaving maar wel verschillende soorten andere verslavingen, door middel van een detox. Wil je meer weten over een detox behandeling? Neem gerust eens contact met ons op voor advies.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Nicotine zwaar verslavend

Nicotine is een stof die niet alleen in de tabaksplant zit, maar ook voorkomt in tomaten, aardappelen en aubergines. Het verslavend effect van nicotine treedt vooral op bij het roken van tabak. Nicotine dankt zijn naam overigens aan Jean Nicot, die deze stof in de zestiende eeuw aanprees als geneesmiddel. Pas in de negentiende eeuw ontstond het inzicht dat nicotine een zeer giftige stof is. Bekend is de uitspraak: ‘Een druppel nicotine is voldoende om een volwassen hond te doden.’ Gelukkig voor de roker krijg je maar een kleine hoeveelheid nicotine binnen. Het meeste wordt namelijk door de hitte vernietigd. Desalniettemin raak je snel verslaafd aan nicotine en ga je steeds meer roken.

Stoppen met roken, welke verschijnselen kun je verwachten?

Voor roken geldt hetzelfde als bij veel andere verslavingen. Je lichaam gaat protesteren zodra je het middel niet gebruikt. Je lichaam is zo gewend geraakt aan de stof dat het continu verlangt naar nicotine. Je kunt daarom extra prikkelbaar of chagrijnig zijn als je gaat afkicken van roken. Ook onrust, paniek, somberheid, slecht slapen en meer eetlust zijn verschijnselen die kunnen ontstaan na het stoppen met roken. Lichamelijk ongemak uit zich onder meer in misselijkheid, hoofdpijn, hoesten, zweten en verstopping van de darmen.

Ontwenningsverschijnselen roken: hoe lang?

Ook bij roken zijn de eerste dagen het zwaarst en moet je de drang weerstaan om een sigaret op te steken. Over het algemeen zijn de meeste ontwenningsverschijnselen na twee weken voorbij.

Let op: Fundamentum behandelt geen rook- of tabaksverslaving. Voor andere verslavingen bieden wij je een detox behandeling aan. Je kunt ons voor meer informatie daarover bellen op nummer 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800