Vind wat je
zoekt

Temazepam bijwerkingen

Welke treden op?

Temazepam valt onder de groep benzodiazepinen, ook wel benzo’s genoemd. Dit zijn medicijnen die worden gebruikt bij angst- en slaapproblemen. Temazepam is rustgevend en werkt vooral goed om in slaap te vallen. Zoals veel medicijnen kan temazepam bijwerkingen geven. Of en welke bijwerkingen je krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Hoelang de bijwerkingen van temazepam aanhouden varieert, maar de volgende dag kun je hier zeker nog last van hebben. Welke bijwerkingen heeft temazepam precies? Fundamentum zet ze voor je op een rijtje.

Ben jij afhankelijk geworden van temazepam en zijn de bijwerkingen jou niet onbekend? Neem contact op met Fundamentum, de specialist in kortdurende detoxbehandelingen. Bij ons zet je de eerste stap naar een leven vrij van verslaving. Neem dagelijks tussen 07:00 tot 22:00 uur contact met ons op voor het plannen van een intakegesprek.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Veelvoorkomende bijwerkingen van temazepam

Net zoals van andere benzodiazepinen kun je ook van temazepam bijwerkingen krijgen. Het is belangrijk om te weten dat de bijwerkingen verschillen per persoon en iedereen reageert weer anders op dit medicijn. Hieronder sommen we een aantal veel voorkomende bijwerkingen voor je op.

Temazepam bijwerkingen: vermoeidheid en sufheid

Temazepam is een slaapmedicijn. Dat je er vermoeid en suf wordt is daarom niet vreemd. Temazepam verzwakt namelijk je zenuwstelsel remt je hersenactiviteit af. Omdat mensen dit medicijn gebruiken om rustig te worden en om in slaap te vallen, is deze bijwerking meestal niet erg. Maar je kunt de volgende dag nog steeds een suf gevoel hebben. Dit kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld wilt gaan sporten, werken of studeren.

Temazepam bijwerkingen: afgevlakte emoties

Temazepam en andere benzodiazepinen, waaronder diazepam en alprazolam, kunnen je emoties verminderen. Dit komt omdat ze de activiteit van bepaalde chemische stofjes in je hersenen verhogen, zoals GABA (gamma-aminoboterzuur). Het stofje GABA is verantwoordelijk voor ontspanning en slaap. Door dit stofje te verhogen, vermindert temazepam angst en spanning en verzacht het je emoties. Dit kan juist fijn zijn voor mensen met angst- of slaapproblemen, maar het kan ook vervelend zijn. Je voelt minder emoties en kunt je gevoelens minder goed uiten. Ook hebben sommige mensen minder zin om iets te ondernemen.

Temazepam bijwerkingen: hoofdpijn

Hoofdpijn is een bekende bijwerking van temazepam. Dit komt omdat het medicijn je hersenen anders aan het werk zet. Maar je kunt ook hoofdpijn krijgen omdat je plotseling een ander slaapritme hebt waar je lichaam aan moet wennen. Daarnaast vermindert temazepam de speekselproductie, wat ervoor kan zorgen dat je minder vocht binnenkrijgt. Dehydratatie zorgt ook voor hoofdpijn.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Temazepam bijwerkingen: diarree

Temazepam beïnvloedt de spijsvertering en kan de beweging van de darmen versnellen, waardoor de stoelgang ook verandert. Sommige gebruikers krijgen hierdoor maag- en darmklachten. Diarree komt voor, maar je kunt ook verstoppingen of buikkrampen krijgen of misselijk worden.

Temazepam bijwerkingen: slappe spieren

Een veelvoorkomende bijwerking is slappe spieren. Temazepam heeft een verdovend en rustgevend effect, waardoor ook je spieren in een ruststand komen. Hierdoor krijgen sommige mensen een slap gevoel in hun lichaam.

Temazepam bijwerkingen: jeuk

Je kunt een jeukende huid krijgen van temazepam. Deze bijwerking komt niet heel vaak voor, maar is wel een vervelende klacht. De precieze oorzaak van jeuk bij het gebruik van temazepam is niet bekend, maar het kan komen door een allergische reactie op het medicijn. Sommige mensen krijgen bultjes, een rode huid of uitslag. Blijft de jeuk aanhouden, neem dan contact op met je huisarts.

Temazepam bijwerkingen: verandering in gewicht

Temazepam kan invloed hebben op je gewicht, maar dit is geen veelvoorkomende bijwerking. In sommige gevallen kan het medicijn ervoor zorgen dat je dikker of juist dunner wordt, omdat ze je stofwisseling veranderen en je eetlust beïnvloeden. Omdat temazepam je rustig maakt, kan het ook zijn dat je minder gaat bewegen. Zit je vaker stil, dan verbrand je minder calorieën en kun je aankomen.

Temazepam bijwerkingen: heftige dromen en afwezig gevoel

Je kunt heftige dromen krijgen door temazepam. Ouderen en kinderen lijken hier gevoeliger voor. Temazepam beïnvloedt je slaap en kan je hersenactiviteit anders prikkelen, waardoor je dromen ook op een andere manier verwerkt worden. Een te hoge dosering leidt ook tot heftige dromen en een waziger, afwezig gevoel.

Klaar met temazepam? Kick af bij Fundamentum

Je went snel aan temazepam en hierdoor kan het moeilijk zijn om ermee te stoppen. Je hersenen stellen zich op het middel in. Als je stopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, spierkrampen en trillen. Dit zijn signalen dat je verslaafd bent geraakt.

Stop nooit zomaar met het gebruik van temazepam. Zet een veilige eerste stap om van je verslaving af te komen bij Fundamentum, specialist in detoxbehandelingen. Bij ons overwin je de ontwenningsverschijnselen en daarna ben je klaar voor een geschikte vervolgbehandeling. Wij zijn 365 dagen per jaar geopend. Je kunt altijd snel bij ons terecht, dus bel vandaag nog naar 0800 2345 800 voor een intakegesprek.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs