Vind wat je
zoekt

Valeriaan verslavend

Hoe werkt dit middel?

Zie jij wel eens een potje valeriaan staan bij de drogist? Denk je er wel eens over om dit te kopen, maar ben je bang dat het misschien verslavend is? In dit artikel lees je alles over valeriaan.

Heb je vragen over verslavingen in het algemeen? Maak je je zorgen om iemand die misschien verslaafd is? Bel ons voor advies op 0800 2345 800.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een plant die oorspronkelijk uit zowel Europa als Azië komt. Wanneer de plant, die wel 1,5 meter kan worden, in bloei staat, trekt het allerlei insecten aan. Wij mensen zijn vooral geïnteresseerd in de wortelstok waarvan het extract wordt verwerkt in allerlei valeriaantabletten en -druppels. Ook kun je er thee van zetten. In de oudheid behoorde valeriaan al tot een van de medicinale kruiden.

Valeriaan werking

De reden dat mensen valeriaan gebruiken, heeft vooral te maken met de kalmerende werking van valeriaan. Als je gespannen of nerveus bent, kan valeriaan je helpen om rustiger te worden. Het feit dat je meer ontspannen bent, kan natuurlijk ook een gunstige invloed hebben op de nachtrust. Valeriaan werkt niet bij iedereen hetzelfde.

Valeriaan effect op katten

Wist je dat valeriaan een bijzonder effect heeft op veel katten? Zij kunnen ‘high’ worden van de geur van de valeriaanwortel. Sommige katten worden er hyperactief van en rennen als een dolle door de kamer. Andere rollen euforisch rond het gedroogde extract. Valeriaan wordt daarom ook wel eens kattendrug genoemd.

Is valeriaan verslavend?

Valeriaan is voor ons mensen geen drug. Je raakt er dan ook niet aan verslaafd. Wanneer je het niet gebruikt, krijg je ook geen afkickverschijnselen. Je kunt het dus zonder problemen consumeren. Dat geldt niet als je zwanger bent, jonger dan 5 jaar, of in combinatie met bijvoorbeeld alcohol.

Gebruik je andere kalmerende middelen dan valeriaan? Heb je daar vragen over? Je kunt ons bereiken op nummer 0800 2345 800.
☎ Praat nu met een deskundige