Vind wat je
zoekt

Ontwenningsverschijnselen melatonine

Treden die op?

Melatonine is niet lichamelijk verslavend. Kun je dan toch ontwenningsverschijnselen van melatonine krijgen als je besluit om het niet meer te gebruiken?

Ben je gestopt met drugs, gebruik je nu melatonine om beter te slapen en heb je daarom vragen over melatonine? Neem gerust contact met ons op.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Beter slapen met melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam aanwezig is. Het regelt ons slaapritme. Soms is dat ritme verstoord. Bijvoorbeeld omdat je onregelmatige diensten draait of een jetlag hebt na een lange vlucht. Ook wanneer je net bent afgekickt, heeft je lichaam tijd nodig om weer in het juiste slaapritme te komen. Het zijn allemaal redenen waarom mensen extra melatonine gaan gebruiken in de hoop dat zij daardoor beter slapen.

Slechter slapen door melatonine?

Mensen die extra melatonine gebruiken, doen dat vaak net voor het slapen gaan. Dat heeft echter meestal geen positief effect. Sterker nog: het heeft eerder een averechts effect. Eigenlijk zou je de melatoninetabletten al zo’n 5 uur voordat de melatonineaanmaak van het lichaam gaat toenemen, moeten slikken. Het probleem daarbij is dat het moment waarop die aanmaak op gang komt voor iedereen verschillend is.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Melatonine schadelijk?

Melatonine wordt verkocht als voedingssupplement. Het is dus niet onderzocht als medicijn. Of melatonine (op de lange termijn) schadelijk kan zijn, bestaat geen bewijs. Wel is geconstateerd dat er bij een hoge dosering bijwerkingen als slaperigheid en sufheid, nachtmerries en hoofdpijn kunnen optreden. Ook kan melatonine van invloed zijn op de rijvaardigheid.

Ontwenningsverschijnselen melatonine

Ontwenningsverschijnselen van melatonine zijn voornamelijk geestelijk van aard. Omdat het effect meestal maar gering is en op den duur minder wordt, gaan mensen steeds meer pillen slikken. Zo ontstaat vanzelf het idee dat ze niet meer zonder kunnen. Meer gebruiken kan echter ook leiden tot meer ongewenste bijwerkingen.

Heb je last van bijwerkingen van melatonine? Vind je het moeilijk om te stoppen? Neem contact met ons op voor meer informatie. Let op: omdat melatonine niet verslavend is, biedt Fundamentum op dit vlak geen behandeling aan.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs