Vind wat je
zoekt

Valium werking

Benzodiazepine

Wat is de werking van valium? Wat zijn de bijwerkingen en kun je dit geneesmiddel alleen op doktersrecept krijgen? In dit artikel nemen we valium en de werking nader onder de loep.

Gebruik jij al geruime tijd valium en vind je het moeilijk om daarmee te stoppen? Fundamentum kan je helpen. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden. Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op nummer 0800 2345 800.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is valium?

Hoewel in de volksmond vaak wordt gesproken van valium is dit eigenlijk de merknaam van diazepam, een medicijn dat behoort tot de zogenaamde benzodiazepinen. Artsen schrijven het voor bij angsten, slapeloosheid, onrust en paniekaanvallen. Al in de jaren 70 van de vorige eeuw was valium een populair slaap- en kalmeringsmiddel. Ook vandaag de dag wordt valium nog volop gebruikt, zij het dat artsen tegenwoordig ook kiezen voor alternatieven als lorazepam en oxazepam. Benzodiazepinen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland.

Verslavende werking valium

Valium heeft een verslavende werking. Het middel wordt snel in het bloed opgenomen en zorgt voor een kalmerend en spierontspannend effect. Het vermindert spanning en angsten. Ook kun je er slaperig van worden. Het lichaam raakt al snel gewend aan deze effecten en dat zorgt voor allerlei ontwenningsverschijnselen als je wilt stoppen. Valium is dan ook een symptoombestrijder die eigenlijk maar voor korte tijd mag worden voorgeschreven. In principe is valium zonder recept niet verkrijgbaar.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Bijwerkingen valium

Bijwerkingen van valium zijn onder meer sufheid en spierverslapping. Ook geheugenverlies, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid, afgevlakte emoties en verwardheid behoren tot de mogelijke bijwerkingen van valium. Diazepam gebruiken in combinatie met alcohol is absoluut af te raden. Dit versterkt namelijk verschillende bijwerkingen. Bij een grote hoeveelheid alcohol in combinatie met valium kan een black-out ontstaan, oftewel een storing in het kortetermijngeheugen.

Zeg jij nee tegen de verslavende werking van valium? Fundamentum biedt een effectieve detox voor alle soorten benzodiazepinen. Neem contact met ons op voor een intake: 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs