Vind wat je
zoekt

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Als je niet kunt stoppen

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Het is een vraag die menigeen die regelmatig drinkt zich wel eens zal stellen. Het is een feit dat de een meer kan drinken dan de ander, of meer of minder gevoelig is voor een verslaving. Toch is alcohol verslavend voor iedereen die drinkt. Wanneer dat moment is waarop je van een normale drinker een zware drinker wordt en verslaafd raakt aan alcohol, daarover gaat dit artikel.
Nu meteen werk maken van je alcoholverslaving? Fundamentum zit voor je klaar. Bel nu en ontvang meteen informatie of plan een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Waarom is alcohol verslavend?

Dat komt vooral omdat alcohol van invloed is op het beloningssysteem in onze hersenen. Het stimuleert de afgifte van dopamine. Dat zorgt voor een prettig en euforisch gevoel. Omdat alcohol ook een stimulerend effect heeft op serotonine in het brein beïnvloedt het onze stemming en zorgt het bijvoorbeeld voor een gevoel van verbondenheid met anderen.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Veel jongeren kennen het wel. Je hebt op een feestje voor het eerst zoveel gedronken dat je behoorlijk beschonken thuiskomt. De uitgelaten en vrolijke stemming bekoop je de volgende dag met een flinke kater. Je bent nu een ingewijde in de voor- en nadelen van alcohol. Je hebt je les geleerd. Of niet? Het kan nog bonter natuurlijk. Onder jongeren is comazuipen een regelmatig voorkomend verschijnsel. In 2021 dronken respectievelijk 945 jongeren onder de 18 jaar en 1935 jongeren onder de 25 zichzelf bewusteloos.

Van verslaving aan alcohol is sprake als je meer gebruikt dan je zou willen. Je blijft drinken ondanks dat je weet dat dit zowel lichamelijk als psychisch nadelige gevolgen heeft. Je zou willen stoppen, maar kunt dat niet. Je hebt tolerantie ontwikkeld en hebt steeds meer nodig. Je last hebt van onthoudingsverschijnselen zodra je niet drinkt. Je bent als man een zware drinker als je minstens één keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag drinkt. Voor een vrouw geldt dat zij minstens één keer per week vier of meer glazen alcohol op één dag drinkt. 

Drink jij meer dan je lief is? Wil je stoppen met alcohol, maar lukt dat je niet alleen? Dan ben jij misschien toe aan een detox behandeling bij Fundamentum. Bel ons voor een afspraak.

☎ Bel nu met een deskundige