Vind wat je
zoekt

Wat is detox?

Wij leggen het uit

Detox is een woord dat je vaak hoort de laatste tijd. Het wordt meestal in verband gebracht met een gezond lichaam, afvallen, et cetera. Detox is echter ook een methode die wordt toegepast in de verslavingszorg. Wat is de betekenis van detox in dit verband?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Detox betekenis

Detox is een afkorting van detoxificatie. Het Latijnse woord toxicum betekent gif. Word je vergiftigd, dan spreek je van intoxicatie. Detoxificatie houdt het tegenovergestelde in, namelijk ontgifting. Het antwoord op de vraag ‘wat is detox?’ is dus dat je lichaam wordt gereinigd en vrijgemaakt van allerlei giftige, lichaamsvreemde stoffen.

Wat is het detox effect?

Kenmerkend voor een verslaving is dat je voor langere tijd je lichaam hebt voorzien van giftige stoffen. Hoe langer je hebt gebruikt, hoe meer je lichaam aan die stoffen gewend is geraakt. Als je gaat detoxen, betekent dit in veel gevallen dat je te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, darmkrampen, hartkloppingen, zweten, rillen, slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn en soms ook hallucinaties of een epileptische aanval. Met welke afkickverschijnselen je te maken krijgt, hangt onder meer af van welke middelen je gebruikt hebt.

Wat is een detox behandeling?

Tijdens een detox behandeling ga jij stapsgewijs jouw lichaam ontgiften. De sporen van alcohol, drugs of medicijnen die zich gedurende jouw gebruik in jouw lichaam hebben opgebouwd, worden helemaal uitgewist. Zo’n behandeling gebeurt onder begeleiding van gespecialiseerde artsen en verpleegkundig personeel. Tijdens een detox houden zij je continu in de gaten. Dat is nodig om jou op een veilige manier door het afkickproces te loodsen. Een detox bij Fundamentum in Margraten duurt gemiddeld 2 weken. Dit kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de persoon, het middel en het gebruikerspatroon. Na afloop voel je je gelijk al een stuk beter. Je bent klaar voor de volgende stap in het traject: geestelijk afkicken van jouw verslaving.

Wat is detox, stel je vragen

Heb je nog meer vragen over detox? Bel ons gerust op. Je kunt ons tussen 07:00 en 22:00 telefonisch bereiken op het nummer 0800-2345800 ook als je een afspraak wilt maken voor een intake.
☎ Bel 0800 - 2345 800