Vind wat je
zoekt

Wat is xanax

Een verslavend medicijn

Steeds meer mensen raken verslaafd aan xanax. Wat is xanax nu eigenlijk precies, wat doet het met je en is xanax erg verslavend?

Heb jij jouw gebruik van xanax niet in de hand? Bespreek het met een deskundige van Fundamentum.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Medicijn met kalmerende werking

Wat is xanax? Xanax is de merknaam van alprazolam, een medicijn met een kalmerende werking dat artsen voorschrijven bij angst, onrust en spanning. Het medicijn behoort tot de zogenaamde benzodiazepinen. Het is bedoeld voor kortstondig gebruik. Xanax kan namelijk verslavend werken.

Xanax effecten

Xanax heeft effect op het centrale zenuwstelsel. Wanneer je xanax slikt, merk je de effecten al vrij snel. Bij angst of paniek word je een stuk rustiger. Dat komt omdat xanax invloed heeft op de neurotransmitter GABA. Deze heeft een dempende werking op de hyperactieve onderdelen van je brein. Xanax zorgt ervoor dat GABA langer werkzaam is in de hersenen. Hierdoor ontstaat er rust en kalmte en voel je je minder angstig of gespannen. Ook je lichaam komt tot rust, je spieren ontspannen en je voelt je wat suf en slaperig.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Xanax verslavend

Het kalmerende effect van xanax trekt ook recreatieve gebruikers aan. Hierdoor is het allang niet meer alleen een medicijn, maar ook een drug. Xanax is echter behoorlijk verslavend. Je hersenen raken er snel aan gewend. Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect.

Xanax afbouwen

Verslaafd raken aan xanax gaat dus vrij gemakkelijk. Er vanaf komen, is echter een stuk minder eenvoudig. Om je hersenen te laten wennen, moet je het gebruik van xanax afbouwen. Een detox behandeling kan je daarbij helpen.

Ben jij verslaafd aan een kalmeringsmiddel als xanax? Fundamentum biedt een detox behandeling. Tijdens een intake bespreken wij jouw situatie en wat voor jou de beste manier is om van je verslaving af te komen. Bel ons voor een afspraak.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs