Vind wat je
zoekt

Wat zijn onttrekkingsverschijnselen

Stoppen met verslavende middelen

De term onttrekkingsverschijnselen wordt vaak gebruikt als je stopt met bepaalde medicijnen zoals antidepressiva of slaapmiddelen. Wat zijn onttrekkingsverschijnselen nu eigenlijk precies en op welke manier uiten ze zich?

Gebruik je medicijnen als benzodiazepinen en weet je niet hoe je daarmee kunt stoppen? Fundamentum biedt een doelgerichte detox behandeling. Bel ons gerust en informeer naar de mogelijkheden.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Onttrekkingsverschijnselen bij stoppen met gebruik van medicijnen

Wat zijn onttrekkingsverschijnselen? Onttrekkingsverschijnselen, ook wel afkick- of ontwenningsverschijnselen genoemd, zijn zowel lichamelijke als psychische verschijnselen die kunnen optreden als je stopt met het gebruik van een medicijn, het tijdelijk niet inneemt of als je te snel de dosis verlaagt. Er hoeft dus niet per se sprake te zijn van een verslaving om onttrekkingsverschijnselen te krijgen. Wel is het zo dat hoe meer je aan het middel gewend bent, hoe heftiger de onttrekkingsverschijnselen zich kunnen manifesteren. Omdat je het geneesmiddel onttrekt aan je lichaam kan het hierop reageren. Dit kan zich uiten in verschillende verschijnselen.

Onttrekkingsverschijnselen benzodiazepinen

Benzodiazepinen zijn slaap- en kalmeringsmiddelen. Als je plotseling met deze medicijnen stopt, kan het gebeuren dat je weer last krijgt van slapeloosheid of angst. Andere onttrekkingsverschijnselen van benzodiazepinen zijn onder meer paniekaanvallen, hartkloppingen, prikkelbaarheid, geheugenproblemen en vermoeidheid. Ook kun je last hebben van spierpijn en flink gaan zweten.

Wat zijn onttrekkingsverschijnselen alcohol?

Wanneer je stopt met drinken, krijg je meestal te maken met de ontwenningsverschijnselen van alcohol. Deze verschillen per persoon en hebben onder andere te maken met hoeveel en hoelang iemand overmatig alcohol heeft gebruikt. Zweten, misselijkheid, hoofdpijn en spierkrampen komen regelmatig voor. Ook angst, somberheid en een onrustig gevoel behoren tot de onttrekkingsverschijnselen van alcohol. Sommige mensen krijgen last van trillende handen. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan er ook sprake zijn van hallucinaties of een epileptische aanval.

Fundamentum behandelt allerlei verslavingen, bijvoorbeeld verslaving aan verschillende drugs, alcohol en medicijnen zoals benzodiazepinen. We bekijken per persoon wat de beste manier is om af te kicken. Neem daarom eerst contact met ons op.  Onze detox is vaak de meest passende eerste stap naar herstel. Je kunt ons altijd bellen op 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800