Vind wat je
zoekt

Angstig op de dag

na het drinken van alcohol

Iedereen kent de fysieke negatieve effecten van een avondje goed drinken wel. Barstende hoofdpijn, misselijkheid en ontzettende dorst. Maar naast deze kater kun je ook last hebben van een mentale kater na alcohol, ook wel bekend als ‘hanxiety’, een samenstelling van de woorden hangover’ (kater) en ‘anxiety’ (angst). Maar hoe ziet zo’n kater eruit, wat maakt je angstig de dag na alcohol en wat kun je ertegen doen? We vertellen je er alles over.

Heb jij last van een afhankelijkheid van alcohol? Neem dan contact op met Fundamentum, dé specialist in het uitvoeren van een korte detoxbehandeling in medische setting en onder 24 uurs toezicht. Samen zorgen we ervoor dat alcohol geen plek meer heeft in jouw leven.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Symptomen mentale kater

Na het drinken van alcohol kun je je behoorlijk down voelen. Deze symptomen kunnen voorkomen als je last hebt van ‘hanxiety’:

  • Angst; 
  • Onrust; 
  • Moeite met concentreren; 
  • Gebrek aan motivatie; 
  • Somberheid. 

Wat veroorzaakt de angstkater na alcohol?

Als je alcohol drinkt maken je hersenen extra dopamine en serotonine aan. Ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat je dat vrolijke en zorgeloze gevoel ervaart als je alcohol drinkt. De dag erna kun je echter het tegenovergestelde ervaren. Deze gelukshormonen zijn de avond ervoor opgemaakt, waardoor je nu een tekort hebt.

Dit kan leiden tot negatieve mentale gevolgen zoals een opgejaagd gevoel. Alcohol kan ook zorgen voor een schuldgevoel. Alcohol levert je dus niet alleen een fysieke kater op, maar mentale klachten komen ook vaak voor.

Wat kun je doen tegen een mentale kater?

Een mentale kater gaat vanzelf weer over, net als een fysieke. Zorg ervoor dat je genoeg rust neemt en voldoende water drinkt. Als je lichaam zich herstelt van het heftige avondje drinken, nemen de mentale klachten ook vanzelf af. Om ervoor te zorgen dat je geen mentale klachten ervaart, is het beste wat je kunt doen natuurlijk minder alcohol drinken. Een mentale kater is slechts een van de vele negatieve effecten van alcohol.

Werken aan een leven zonder alcohol bij Fundamentum

Ben jij verslaafd aan alcohol en baal je ervan wat het mentaal met je doet? Neem dan contact op met Fundamentum om voor eens en altijd afscheid van te nemen van het alcohol drinken. Fundamentum biedt een unieke kuur voor ontgifting bij verslaving. Onze kliniek is het hele jaar open voor opname. Nieuwsgierig geworden? Bel naar 0800 2345 800 en maak een afspraak voor een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800