Vind wat je
zoekt

Epilepsie en alcohol

Geen goede combinatie

Epilepsie en alcohol, gaat dat samen? Kun je epilepsie door alcohol krijgen en wat is de relatie tussen epilepsie en drugs? Fundamentum legt het uit.

Meer informatie of een intake plannen? Neem gerust even contact met ons op.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol en epilepsie

Als je epilepsie hebt, is het dan wel verstandig om alcohol te drinken? Epilepsie en alcohol gaan maar in beperkte mate samen. Over het algemeen wordt aangenomen dat je best af en toe een glaasje mag nemen, maar veelvuldig alcoholgebruik is uit den boze. Alcohol kan de hersenen namelijk op zo’n manier prikkelen dat dit een epileptische aanval veroorzaakt.

Epilepsie medicijnen en alcohol

Omdat je om epilepsie tegen te gaan medicijnen moet gebruiken, kun je je voorstellen dat de combinatie epilepsie, medicijnen en alcohol geen goede is. Tussen alcohol en medicatie is er namelijk vaak een wisselwerking. Bij mensen die veel drinken bestaat bovendien het gevaar dat zij zo onder invloed zijn dat zij hun medicijnen vergeten in te nemen.

Epilepsie door alcohol

Als je langdurig veel alcohol hebt gebruikt, kan dit leiden tot afwijkingen in het zenuwstelsel. Je kunt er een blijvende aandoening als epilepsie aan overhouden. Niet alleen het toxische effect van alcohol maar ook een tekort aan vitamine B1 spelen hierbij een rol spelen.

Epilepsie door drugs

Hoewel drugs en epilepsie niet per definitie samengaan, wordt vooral het gebruik van xtc afgeraden. Xtc maakt de hersenen gevoeliger voor epileptische aanvallen. Deze drug doet eigenlijk het tegenovergestelde dan wat medicijnen tegen epilepsie doen. Waar medicijnen zorgen voor een remmende werking op de hersenactiviteit heeft xtc juist een stimulerende werking. Als je epilepsie hebt, kunnen de aanvallen die worden veroorzaakt door xtc extra heftig zijn en soms zelfs levensbedreigend.

Epilepsie door afkicken van alcohol

Alcoholisten die stoppen met drinken krijgen te maken met ernstige ontwenningsverschijnselen. Een van de mogelijke verschijnselen is een epileptische aanval. Dit soort aanvallen treden vooral op in de eerste dagen van het afkickproces, maar komen soms ook nog na enkele weken voor.

Fundamentum is een afkickkliniek, gespecialiseerd in detox behandelingen op maat. Heb jij hulp nodig? Bel ons op nummer 0800 2345 800 voor een afspraak.
☎ Bel 0800 - 2345 800