Vind wat je
zoekt

Anti-alcohol pil

Hoe werkt dat?

Als je wilt stoppen met alcohol, zijn daar verschillende hulpmiddelen voor. Als je verslaafd bent geraakt kan bepaalde medicatie helpend zijn om blijvend te stoppen. Welke middelen kunnen je helpen om voorgoed te stoppen met alcohol? Lees hier alles over middelen zoals de anti-alcohol pil, oxazepam en zuchtremmers.

Kun jij niet meer zonder alcohol en wil je graag hulp om te stoppen? Neem contact op met Fundamentum, een afkickkliniek in Margraten die gespecialiseerd is in kortdurende detoxbehandelingen. Bij ons zet je de eerste stap naar een leven zonder alcohol. Neem dagelijks tussen 07:00 tot 22:00 uur contact met ons op voor het plannen van een intakegesprek.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat helpt tegen trek in alcohol?

Voor de behandeling van een alcoholverslaving kan een arts drie soorten medicijnen voorschrijven:

  • Medicatie tegen ontwenningsverschijnselen; 
  • Aversiemiddelen; 
  • Zuchtremmers. 

Benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam) worden door artsen voorgeschreven om de ontwenningsverschijnselen na het stoppen met alcohol te verminderen. Een aversiemiddel is medicatie die ervoor zorgt dat je meteen ziek wordt als je alcohol drinkt, ook wel bekend als de ‘anti-alcohol pil’. Een zuchtremmer zorgt ervoor dat de drang tot het drinken van alcohol minder wordt. Hieronder bespreken we deze middelen één voor één. 

Afkicken alcohol met oxazepam

Oxazepam is een benzodiazepine die door een arts kan worden voorgeschreven bij slaap- en angststoornissen. Maar ook bij het afkicken van alcohol kan oxazepam helpen. Oxazepam vermindert namelijk de ontwenningsverschijnselen die optreden als je stopt met het drinken van alcohol. Want als je stopt, dan kun je last krijgen van symptomen zoals angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, trillen, zweten en een verhoogde hartslag. Oxazepam vermindert deze ontwenningsverschijnselen door het kalmerende effect. Ook zorgt oxazepam ervoor dat je beter slaapt en minder angstig wordt. Benzodiazepinen zoals oxazepam helpen dus om de ontwenningsverschijnselen minder heftig te maken tijdens het afkicken. Na het afkicken kan de anti-alcohol pil worden voorgeschreven.

Antabuse en alcohol

Antabuse, ook bekend als disulfiram, is een anti-alcohol pil die wordt gebruikt om alcoholafhankelijkheid te behandelen. Het blokkeert een stofje dat nodig is om de alcohol in je lichaam af te breken. Hierdoor wordt die afbraak vertraagd, terwijl het stofje acetaldehyde juist wordt opgebouwd. Dit is een hele giftige stof die bijwerkingen veroorzaakt zoals misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, hartkloppingen en erge roodheid in het gezicht. Het doel van de anti-alcohol pil is om je te behoeden voor het drinken van alcohol. Zodra je ook maar een beetje alcohol drinkt, treden deze heftige bijwerkingen op.

De anti-alcohol pil kan een nuttig medicijn zijn voor mensen die het moeilijk vinden om van de alcohol af te blijven nadat ze zijn afgekickt. Vroeger kon je ook een chip tegen alcohol in je lichaam laten zetten die dagelijks de juiste dosis Antabuse afgaf. Zo’n implantaat bestaat nu niet meer en Antabuse is alleen nog in tabletvorm verkrijgbaar.

Zuchtremmers

Naast aversiemiddelen zoals de anti-alcohol pil, is de zuchtremmer in het leven geroepen om de behoefte aan alcohol te verminderen na het stoppen. Zuchtremmers zijn medicijnen die de trek in alcohol onderdrukken. Bekende zuchtremmers zijn bijvoorbeeld Acamprosaat en Naltrexon. Ze verminderen allebei het verlangen naar alcohol. Er zijn ook onderzoeken dat een injectie tegen alcohol langduriger kan helpen tegen de behoefte aan alcohol. Bij zo’n injectie wordt er een geconcentreerde dosis Naltrexon in je lichaam geïnjecteerd, maar hierover is nog te weinig bekend.

Het is nooit genoeg om alleen zuchtremmers te gebruiken als je van een alcoholverslaving af wilt. Je hebt ook therapie nodig. De motivatie om te willen stoppen is het belangrijkste. Dit geldt trouwens voor alle alcoholmedicatie: ook de anti-alcohol pil op is op zichzelf niet genoeg om van een alcoholverslaving af te komen.

Detoxbehandeling bij Fundamentum – veilig afkicken van alcohol

Wil jij stoppen met alcohol en denk je dat de anti-alcohol pil iets voor je is? Weet dat een magische anti-alcohol pil niet bestaat. De eerste stap om van je verslaving af te komen, is door lichamelijk af te kicken van alcohol. Bij Fundamentum doe je dit in een veilige omgeving, met 24/7 professionele begeleiding. Door middel van een detox ontgift je je lichaam en ben je binnen gemiddeld twee weken klaar voor een passende vervolgbehandeling om voorgoed een punt te zetten achter je alcoholverslaving. Ben jij klaar voor dit nieuwe leven? Bel vandaag nog naar onze Intake Office voor het plannen van een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800