Vind wat je
zoekt

Herstel lichaam na stoppen met alcohol

Hoe gaat dat in zijn werk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is alcohol een echte drug. Alcohol behoort zelfs tot een van de drugs met de meeste hoeveelheid verslaafden en is bij veel en langdurig gebruik schadelijk voor het lichaam. De effecten variëren van mildere klachten zoals een hoge bloeddruk, tot vrij ernstige aandoeningen zoals geheugenverlies (het syndroom van Korsakov).

Heb je behoefte aan professionele hulp om te stoppen met alcohol? In onze kliniek in Margraten kun je middels een detoxbehandeling de eerste stap naar zetten naar een leven zonder alcohol. Je kunt ons dag en nacht bereiken.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

De duur en de effecten

Wanneer je stopt met alcohol krijg je last van ontwenningsverschijnselen, omdat het lichaam de gifstoffen afstoot. Hoe snel het herstel van het lichaam na stoppen met alcohol gaat, is afhankelijk van de ernst van de verslaving. De directe en korte termijn effecten zijn na een paar dagen verdwenen, zoals uitdroging. De zwaardere lichamelijke effecten hebben wat langer nodig. Zo duurt het herstel van een leververvetting ruim een maand en ben je een paar maanden verder voordat je lever weer normaal functioneert en schoon is. Wat de andere effecten zijn na stoppen met alcohol en hoe lang alcohol in je bloed blijft zitten lees je hier.

Hoe lang zit alcohol in je bloed?

Gemiddeld zit in een alcoholisch drankje tien gram alcohol. Je lever breekt zeven gram alcohol per uur af. Dat betekent dat als je op een avond zes glazen alcohol drinkt, je lever er acht à negen uur over doet om de alcohol af te breken. Daarnaast is de snelheid waarmee alcohol je bloed verlaat afhankelijk van je geslacht. Alcohol verdunt zich met vocht in het lichaam. Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen, waardoor het bij vrouwen gemiddeld langer duurt voordat alcohol uit het bloed is. Koffie drinken, hardlopen, buitenlucht, koud douchen of Asparagine pillen (ook wel anti-kater pillen); het zal helaas niets doen om sneller de alcohol uit je bloed te krijgen. Wachten is de enige manier.

Het herstel van het lichaam na stoppen met alcohol – de effecten

Het is een moedig besluit om te stoppen met alcohol. Lichaam en geest zullen langzaam aan de nieuwe situatie moeten wennen, maar houd altijd je einddoel in gedachten. Afkicken gaat samen met afkickverschijnselen. De effecten die je kunt verwachten na het stoppen met alcohol zijn onder andere:

 • Prikkelbaarheid;
 • Angstig zijn;
 • Slecht kunnen slapen;
 • Problemen met je ontlasting;
 • Trillen;
 • Overgeven; 
 • Zweten;
 • Onrustig gevoel.

Het loont om door te zetten. De eerste paar dagen zijn het zwaarst, daarna zwakken de afkickverschijnselen dagelijks af. De meest heftige effecten verdwijnen na een kleine twee weken. Uiteindelijk zul je je fitter en meer uitgerust gaan voelen, een gezondere huid krijgen en zal je slaappatroon aanzienlijk verbeteren.

24 uurs begeleiding bij Fundamentum

Professionele begeleiding bij het stoppen met alcohol is van groot belang. De kans op een terugval is kleiner en er is altijd iemand in de buurt om je te helpen. Het herstel van het lichaam na stoppen met alcohol heeft de prioriteit. Bij Fundamentum kun je binnen gemiddel één tot twee weken je lichaam ontgiften met een detoxbehandeling. Hier zijn korte wachtlijsten voor en de kosten worden volledig vergoed door de zorgverzekering (op het eigen risico na). Neem gerust contact op voor meer informatie of een plan direct een intake in. Wij staan je graag te woord.
☎ Bel 0800 - 2345 800