Vind wat je
zoekt

Pammetjes

Benzodiazepinen

Pammetjes is een benaming voor benzodiazepines, ook wel slaappillen of benzo’s genoemd. Benzodiazepines zijn slaap- en kalmeringsmiddelen die uitsluitend op doktersrecept te verkrijgen zijn. Het woord pammetjes is ontstaan omdat de groep benzodiazepines bestaat uit tientallen soorten die meestal eindigen op ‘pam’. Denk aan diazepam en oxazepam. Welke soorten zijn er nog meer en wat doen pammetjes eigenlijk?

Gebruik jij deze pammetjes regelmatig en begint het gebruik ervan op een verslaving te lijken? Wij kunnen je helpen. Fundamentum biedt detoxbehandelingen om van je verslaving af te komen. Een team van professionals helpt je om je lichaam te ontgiften en je te begeleiden. Bel 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Doe de medicijntest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is een pammetje?

Een pammetje is in feite een soort koosnaam voor de groep van benzodiazepines. Benzodiazepines worden voorgeschreven aan mensen met angststoornissen, slaapproblemen of wanneer zware stress iemands dagelijks functioneren verstoort. Daarnaast worden pammetjes ook voorgeschreven aan mensen met chronische slaapproblemen, zoals insomnia.

Wat doen pammetjes?

Pammetjes oftewel benzodiazepines zorgen ervoor dat je binnen een uur na inname rustiger wordt en minder angstig. Het ontspant ook je spieren. Je kunt er traag van worden en minder alert. Het is dan ook belangrijk om geen voertuig te besturen na gebruik van pammetjes. Het effect van pammetjes houdt ongeveer acht tot twaalf uur aan.

Zijn pammetjes drugs?

Om te weten te komen of pammetjes drugs zijn bekijken we de twee lijsten van de Opiumwet. Op lijst I staan harddrugs en op lijst II staan softdrugs. Slaap- en kalmeringsmiddelen staan op lijst II. Dat betekent dat benzodiazepines binnen de categorie drugs vallen. Pammetjes zijn echte ‘downers’. Dit zijn verdovende middelen met een ontspannende werking. Benzodiazepinen zijn niet vrij te verkrijgen. Omdat ze op lijst II van de Opiumwet staan, is bezit en handel verboden.

Pammetjes soorten

Er zijn tientallen pammetjes soorten op de markt. De bekendste zijn diazepam en alprazolam. Diazepam wordt onder de merknaam Valium verkocht en alprazolam is beter bekend als Xanax. Een greep uit de lang lijst met pammetjes soorten:

  • Lorazepam; 
  • Temazepam; 
  • Flurazepam; 
  • Prazepam; 
  • Nitrazepam; 
  • Bromazepam.  

Het verschil in de pammetjes is meestal de werkingsduur en hoelang je moet wachten voordat de effecten merkbaar zijn. Pammetjes werken verder allemaal hetzelfde: ze kalmeren en versuffen.

Pammetjes en alcohol

Alcohol en benzodiazepinen zijn allebei zogenoemde ‘downers’. Een downer zorgt ervoor dat je rustig wordt. Pammetjes en alcohol tegelijk gebruiken, is geen goed idee. Ze versterken namelijk elkaars effecten. Je wordt er dus nog suffer van en je coördinatiegevoel gaat achteruit. Daarnaast kan er sprake zijn van geheugenverlies en verslapping van je spieren. In extreme gevallen kun je zelfs in een coma terechtkomen. Het gebruik van pammetjes en alcohol samen wordt daarom sterk afgeraden.

Nieuwe start met een detoxbehandeling bij Fundamentum

Medicatie kan naast een zegen ook een vloek zijn. Een verslaving aan pammetjes komt erg vaak voor, maar kan goed behandeld worden. Ben jij afhankelijk geworden van slaap- en/of kalmeringsmiddelen? Fundamentum biedt detoxbehandelingen waarin we je lichaam in gemiddeld twee weken ontgiften. Na de behandeling staan we voor je klaar om samen met jou een passende vervolgbehandeling te vinden. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800