Vind wat je
zoekt

Spierpijn na alcohol drinken

Hoe ontstaat het?

De effecten van alcohol zijn tijdens en direct na het drinken van alcohol over het algemeen aangenaam. Je voelt je zelfverzekerder, losser en je bent socialer. Nadelige effecten zijn er uiteraard ook, zoals de welbekende kater met flinke hoofdpijn. Een andere vorm van pijn die je kunt ervaren is spierpijn. Maar wat is de oorzaak van spierpijn na alcohol drinken en welke spieren zijn hier gevoelig voor?

Fundamentum is er om je te helpen met je verslaving aan alcohol. Het ontgiften van je lichaam middels onze detoxbehandeling vormt het begin van een leven zonder verslavingen. We helpen je hier graag bij.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol en spierpijn

Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in het aansturen van spieren. Je hersenen zenden een signaal uit via de zenuwen naar de spieren. In een gezond lichaam gaat dit automatisch. Alcohol drinken verstoort de werking van het zenuwstelsel en dus ook je spiergebruik. Zodra je lichaam de alcohol verwerkt en de giftige stoffen probeert te verwijderen kan er lichamelijk ongemak ontstaan, zoals spierpijn. Spierpijn na alcohol heeft dus te maken met de schade die je spieren hebben opgelopen na het drinken van alcohol.

Spierpijn door alcohol

Behalve dat het zenuwstelsel aangetast wordt, krijgt je immuunsysteem ook flink wat te verwerken. Bij overmatig gebruik van alcohol is er een kans dat er zogenaamde oxidatieve stress ontstaat. Hierbij komen te veel vrije radicalen in je lichaam vrij die door immuuncellen worden geproduceerd. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Normale hoeveelheden van deze vrije radicalen ruimen afvalstoffen in je lichaam op, maar een teveel ervan werkt je lichaam juist tegen. Het gevolg is schade aan (spier)weefsel en (spier)cellen.

Bovendien helpt het niet mee dat je door alcohol veel moeten plassen en vaak overmatig zweet. Als je lichaam niet voldoende gehydrateerd wordt, kan er spierpijn door alcohol ontstaan. Spieren hebben namelijk water nodig om goed en pijnloos te kunnen blijven werken. Het is dan ook aan te raden om na elk glas alcohol een glas water te drinken om het risico van spierpijn na alcohol te beperken.

Alcohol en spierpijn in benen

Spierpijn na alcohol drinken kan een tijdelijk ongemak zijn. Wanneer je structureel te veel alcohol drinkt kun je in zeldszame gevallen zelfs een aandoening ontwikkelen die alcoholische (poly)neuropathie wordt genoemd. Zenuw- en spierpijn is een kenmerk van deze aandoening. Met name bij polyneuropathie tast het de zenuwen in armen en benen aan. De belangrijkste oorzaak is langdurig drinken van te veel alcohol. Spierpijn in benen en armen en spierzwakte is daar onder andere het gevolg van.

Detoxbehandeling: met medische begeleiding, zonder wachtlijst

Wil jij van je alcoholverslaving af en ben je klaar om de eerste stap te zetten? Bij Fundamentum kun je snel terecht voor een detoxbehandeling. Met een detoxbehandeling ontgiften we het lichaam en krijg je begeleiding bij de ontwenningsverschijnselen die optreden. Onze professionele medische begeleiding helpt je waar en wanneer jij dat nodig hebt. Neem gerust contact op om een intake in te plannen. Bel naar 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800