Vind wat je
zoekt

Hoe om te gaan met verslavingsgedrag

Manipuleren, liegen etc.

Als naaste omgaan met verslavingsgedrag

Omgaan met verslavingsgedrag is voor naasten ontzettend lastig. De verslaving van jouw patrner, vriend, vriendin of familielid en het gedrag dat hierbij komt kijken, kan jou als naaste tot wanhoop drijven. Je wil graag helpen, maar dat wordt niet altijd in dank afgenomen. De relatie tussen jullie komt onder de verslaving te lijden. Wat ook vaak voorkomt, is dat de verslaafde liegt tegen de mensen om zich heen of hun manipuleert. Hoe kun je nu als naaste het beste omgaan met zulk verslavingsgedrag?

Vergeet jezelf niet

Allereerst is het te alle tijden belangrijk dat je aan jezelf blijft denken. Mensen hebben al snel de neiging om zich te verliezen in het verslavingsgedrag van de ander en mee ten onder te gaan. Laat dit niet gebeuren. Hoe zorg je daarvoor? Heel belangrijk daarbij is het aangeven van jouw eigen grenzen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de verslaafde blijft liegen en al jouw aangeboden hulp afslaat. Dat maakt jou waarschijnlijk radeloos, maar op zulke momenten moet je beslissingen maken en je grenzen aangeven. Dit kan moeilijk zijn, maar wanneer je dat niet doet is de kans groot dat ook jij in een vicieuze cirkel belandt. Jouw leven gaat dan namelijk lijden onder de verslaving van de ander en je belandt in een neerwaartse spiraal. Voorkom dat door duidelijk je grenzen aan te geven.

Praten: blijf het doen

Blijf daarnaast praten met de persoon op een onbevooroordeelde manier. Doe dat op een moment waarin jullie beide rustig zijn, anders is de kans op een verhitte dicussie en welles-nietes spelletjes veel groter door jullie emoties. Door rustig met de persoon te praten is de kans groter dat hij of zij meer loslaat bij jou. Daarmee win jij als naaste vertrouwen.

Fundamentum helpt

Zit je er echt helemaal doorheen en weet je niet wat je moet doen om jouw dierbare te helpen? Dan kun je altijd bellen naar Fundamentum voor vragen en hulp via 0800 2345800