Vind wat je
zoekt

Vitamine B1 tekort door alcohol

Gevolg van veel drinken

Mensen die verslaafd zijn aan alcohol, kunnen last krijgen van een vitamine B1-tekort. Alcohol beïnvloedt namelijk de opname van deze vitamine en je lichaam heeft vitamine B1 nodig. Wat gebeurt er als je een tekort hebt aan deze vitamine en hoe leidt alcohol tot een vitamine B1-tekort? Fundamentum legt het uit.

Drink jij overmatig en heb je klachten die passen bij een vitamine B1-tekort? Alcohol kan de reden zijn van dit vitaminetekort. Bij Fundamentum kick je in een veilige omgeving af van alcohol en zorgen we ervoor dat jouw vitamine B1-reserves langzaam weer aangevuld worden. Bel dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur voor het plannen van een intakegesprek.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is vitamine B1?

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij het verwerken van koolhydraten en het produceren van energie in je lichaam. Het is ook belangrijk voor de functie van je zenuwstelsel, hart, spieren en hersenen. Net als andere vitamines, is vitamine B1 een belangrijke vitamine om gezond te blijven. Een ernstig vitamine B1-tekort kan het syndroom van Korsakov veroorzaken. Door dit syndroom krijg je ernstig geheugenverlies, raak je verward, kun je coördinatiestoornissen krijgen en zelfs in coma raken. Vitamine B1 komt van nature voor in volkorenproducten, vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten en zaden. Mensen die veel bewerkte producten eten kunnen te maken krijgen met een vitamine B1-tekort. Alcohol kan hier ook toe leiden: alcoholisten hebben bijvoorbeeld meer risico op een tekort aan vitamine B1. Door het drinken van alcohol kan vitamine B1 minder goed worden opgenomen in het lichaam.

Alcohol en vitamine B1: een vit B1-tekort door alcohol herkennen

Hoe kun je een vitamine B1-tekort door alcohol herkennen? Een tekort aan thiamine kan leiden tot verschillende klachten, waaronder:

 • Vermoeidheid; 
 • Een zwak gevoel; 
 • Verminderde eetlust; 
 • Gewichtsverlies; 
 • Problemen met geheugen; 
 • Prikkelbaarheid; 
 • Zenuwaandoeningen. 

Het kan moeilijk zijn om een vitamine B1-tekort door alcohol te herkennen. Want iedereen heeft weer net andere symptomen en ze lijken op klachten die door de alcohol zelf komen. Ga altijd naar de huisarts als je last hebt van deze klachten en blijf er niet mee rondlopen.

Vitamine B1-tekort bij alcoholisten

Mensen die overmatig drinken hebben een groter risico op een vitamine B1-tekort, maar waarom eigenlijk? Dit heeft te maken met verschillende factoren:

 • Door alcohol kan vitamine B1 minder goed worden opgenomen in de darmen; 
 • Alcohol bevat veel calorieën en hierdoor ga je minder eten, waardoor je ook minder vitamines binnenkrijgt; 
 • Alcohol tast te lever aan. Je lever slaat normaal gesproken reserves van vitamine B1 op. Je lever moet door alcohol harder werken en kan minder goed vitamines opslaan. ; 
 • Om alcohol af te breken, verbruikt je lichaam vitamine B1; 
 • Als je veel alcohol drinkt, ga je sneller overgeven en krijg je last van diarree. Hierdoor houd je minder voedingstoffen binnen. Zo ontstaat dus ook een vitamine B1-tekort; 
 • Alcohol zorgt ervoor dat er meer vitamine B1 in je urine komt, waardoor je deze vitamine uitplast. 

Stoppen met drinken begint bij Fundamentum

Als je verslaafd bent aan alcohol, ben je misschien helemaal klaar bent met de gezondheidsproblemen waarmee je te maken krijgt. Een vitamine B1-tekort door alcohol komt veel voor. Wil jij weer lekker in je vel zitten en gezond worden? Neem dan contact op met Fundamentum, een afkickkliniek in Margraten die gespecialiseerd is in detoxbehandelingen. Met een detox van een tot twee weken zorg je ervoor dat de giftige stoffen van de alcohol uit je lichaam gaan. Onze deskundigen staan je bij om de ontwenningsverschijnselen te overwinnen. We zijn dagelijks bereikbaar en je hoeft nooit lang te wachten op een behandeling. Bel vandaag nog naar 0800 2345 800 en plan een intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800