Vind wat je
zoekt

Wat doen drugs met je?

op de korte en lange termijn

Drugs hebben invloed op zowel je lichaam als je gedrag. Wat de effecten precies zijn, verschilt per persoon en per soort drug. Stimulerende drugs, zoals cocaïne, beïnvloeden je op een andere manier dan verdovende drugs als cannabis. Naast de positieve gevoelens die drugs kunnen veroorzaken, zitten er ook risico’s aan drugsgebruik. Het is daarom goed om stil te staan bij de vraag: wat doen drugs met je op korte termijn en wat op lange termijn?

Fundamentum kan je helpen als je niet meer zelfstandig kunt stoppen met drugs. Een detoxbehandeling is jouw eerste stap naar een verslavingsvrij leven. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat doen drugs met je lichaam?

Wanneer je drugs gebruikt, neem je het risico om je lichaam te beschadigen. Maar het precieze antwoord op de vraag wat drugs met je lichaam doen, is per drug weer anders. Alcohol, xtc, speed en coke zorgen voor leverbeschadiging. Alcohol leidt daarnaast tot een hogere kans op keel- en slokdarmkanker. Snuif je drugs zoals coke of speed, dan kun je last krijgen van bloedneuzen en ontstekingen aan je slijmvlies. Ook kan het je neusschot doen verdwijnen. Daarbij verhoog je door het snuiven van deze drugs je hartslag en bloeddruk. Als je drugs niet snuift maar rookt, zoals bij tabak en cannabis, beschadig je je longen. De kans op longkanker is dan groter.

Wat doen drugs met je op lange termijn?

Drugs vormen dus overduidelijk een risico voor je lichaam, maar wat doen drugs met je op lange termijn in bredere zin? Bij die vraag kun je om de bijwerkingen van drugsgebruik heen. Langdurig drugsgebruik kan op lange termijn leiden tot depressie, verslaving en andere gezondheidsschade leiden. Ook verstoort drugs de ontwikkeling van de hersenen en kan daarmee je karakter veranderen. Sommige bijwerkingen verschillen per drug. Als je bijvoorbeeld veel wiet of hasj rookt, ontwikkel je de neiging om uitstelgedrag te vertonen. Je vindt het steeds moeilijker om bepaalde dingen te doen of voor elkaar te krijgen. Vaak coke gebruiken kan er dan weer voor zorgen dat je arrogant of egoïstisch wordt. Andere bijwerkingen zijn op de lange termijn ook mogelijk, zoals je vaak angstig voelen.

Wat doen drugs met je op korte termijn

Wat drugs met je doen op korte termijn zie je terug in verschillende situaties. Zo kun je je tijdelijk heel zelfverzekerd voelen als je coke hebt gebruikt. Dat gevoel verdwijnt daarna weer. Drugsgebruik kan daarnaast ook leiden tot acute gezondheidsproblemen, zoals een overdosis. Een ander voorbeeld van wat drugs met je doen op korte termijn: je beoordelingsvermogen beïnvloeden, waardoor je andere keuzes maakt. Bijvoorbeeld rijden onder invloed, onveilige seks hebben of spijt hebben van een seksuele ervaring na drugsgebruik. Dit kan fysieke of mentale trauma’s veroorzaken die vervolgens weer effect hebben op wat drugs met je doen op lange termijn.

Van je drugsprobleem af bij Fundamentum

Zoek jij hulp om van je drugsverslaving af te komen? Met een detoxbehandeling bij Fundamentum sta je er niet alleen voor, want je kiest voor de begeleiding van professionals. Na deze behandeling van een tot twee weken in een rustige omgeving voel je je weer fit en sta je sterker in je schoenen. Er zijn geen wachtlijsten en de behandeling wordt volledig vergoed door je zorgverzekering (op je eigen risico na). Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen. 

☎ Bel 0800 - 2345 800