Vind wat je
zoekt

Omgaan met verslaving

Hoe doe je dat?

Verslaafd zijn zet meerdere levens op zijn kop. Niet alleen van de verslaafde zelf, maar ook die van de mensen daaromheen. Er bestaat geen handleiding voor het omgaan met verslaving, maar er zijn wel manieren van aanpak die kunnen helpen met het (samen)leven met een drugsgebruiker en hoe je iemand kunt helpen met een drugsprobleem, alcoholverslaving of medicijnverslaving.

Ben of ken je iemand die van een verslaving af wil komen? De detoxbehandelingen van Fundamentum zijn de eerste stap naar een stabiel leven zonder verslaving. Begeleid door professionals wordt je lichaam in een tot twee weken ontgift. Neem contact met ons op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Soorten verslavingen

Er zijn veel verschillende soorten verslavingen. De meest voorkomende zijn drugsverslavingen, alcoholverslavingen en medicijnverslavingen. Een verslaving betekent dat je afhankelijkheid bent van een bepaald middel. Je kunt niet meer normaal een dag doorkomen zonder iets te hebben gebruikt. Bij drugs is dit illegale soft- of harddrugs zoals cocaïne, XTC of speed, bij een alcoholverslaving gaat het om alle soorten alcoholische dranken en bij medicatie gaat dit om (voorgeschreven) medicijnen, zoals pijnstillers, kalmeringsmiddelen of stimulerende middelen.

Alle soorten verslavingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het dagelijks functioneren. Iedere verslaving is anders en omgaan met verslavingen kan het beste per persoon en per verslaving bekeken en beoordeeld worden.

Leven met een drugsgebruiker

Hoe kun je iemand helpen met een drugsprobleem? Dat is waarschijnlijk een herkenbare vraag als je samenwoont of samenleeft met een drugsgebruiker. Omgaan met een verslaving van iemand anders is ingewikkeld. Je merkt dat de verslaafde in een neerwaartse spiraal zit, financieel achteruitgaat en je moet je een houding weten te geven tijdens de vele stemmingswisselingen die een drugsgebruiker heeft. Vaak gaat dit gepaard met ruzie en onenigheid.

Hoe iemand helpen met een drugsprobleem?

Een verslaafde wil meestal niet praten over zijn of haar verslaving. Dit maakt het moeilijk om het onderwerp en eventuele oplossingen bespreekbaar te maken. Hoe kun je iemand toch helpen met een drugsprobleem? Het is belangrijk om al in actie te komen wanneer de verslaving voor jou nog weinig tot geen nadelen heeft. Het gemak voor de verslaafde om in de tussentijd door te gaan met roken, slikken, snuiven of drinken is groot als jij later pas in actie komt. De extra tijd die je daarmee geeft, kan leiden tot een nog stevigere verslaving.

Omgaan met iemand die afkickt

Is er hulp gezocht en zit de verslaafde in een herstelperiode? Dat is een grote stap vooruit. Omgaan met iemand die afkickt, is misschien nog intenser dan omgaan met een verslaafde. Dit komt omdat het oppeppende middel niet meer gebruikt mag worden. Het humeur van iemand die afkickt kan daardoor beïnvloed worden.

Heb jij een relatie met een ex-gebruiker? Steun die persoon en geef het vertrouwen dat nodig is. Motiveren is een belangrijk sleutelwoord in een relatie met een ex-gebruiker. Vermijd controlegedrag en probeer verleidingen op een zo groot mogelijke afstand te houden. Houd het onderwerp wel bespreekbaar. Praat er niet krampachtig omheen en toon interesse in vooruitgang of moeilijke periodes.

Wanneer ben je clean van drugs?

Het herstel na het afkicken en omgaan met een verslaving kost tijd. Het vereist toewijding en discipline, maar het is de moeite waard. Je voelt je beter en je krijgt weer volledige grip op je leven. Maar wanneer ben je nou echt afgekickt en wanneer ben je clean van drugs? Je bent clean van drugs als je een geruime periode geen drugs meer hebt gebruikt en als in ieder geval de lichamelijke ontwenning voorbij is. Hoelang dit duurt is per persoon afhankelijk. Meestal is dit een paar weken. Geestelijke ontwenning duurt een stuk langer.

Detoxen onder professionele begeleiding bij Fundamentum

Wil jij een punt zetten achter je verslaving of ken je iemand die dat wilt? Een detoxbehandeling bij Fundamentum kan hulp bieden. Met een team van professionals wordt het lichaam ontgift en klaargemaakt voor de volgende stap: het aanpakken van de psychische kant van de verslaving. Zorgverzekeraars vergoeden de behandeling volledig (op het eigen risico na) en je hoeft nooit lang te wachten op een plek. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800