Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen alcohol

Welke treden op?

Als je gestopt bent met alcohol drinken, kunnen er verschillende afkickverschijnselen ontstaan. Dit zijn lichamelijke en geestelijke reacties van je lichaam wanneer het zich aanpast aan het ontbreken van alcohol. Afkickverschijnselen variëren van persoon tot persoon. Je kunt fysieke problemen ervaren zoals spierpijn en hoofdpijn, maar ook mentale problemen. Denk bijvoorbeeld aan depressie of angstgevoelens. Hoe kun je afkickverschijnselen bij alcohol tegengaan en wat zijn de symptomen?

Een alcoholverslaving is in veel gevallen levensontwrichtend. Als jij op dat punt bent aangekomen is hulp krijgen erg belangrijk. Fundamentum kan jou die hulp bieden. Met behulp van een detoxbehandeling en professionele zorg zetten we samen de eerste stappen naar een leven zonder verslaving. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Afkickverschijnselen alcohol: symptomen

Afkickverschijnselen bij alcohol worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Allebei de termen worden gebruikt voor de symptomen die je ervaart na het stoppen met drinken van alcohol. Afkickverschijnselen bij alcohol bestaan uit verschillende symptomen, zowel mentaal als lichamelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoofdpijn; 
  • Zweten; 
  • Trillen; 
  • Misselijkheid en overgeven; 
  • Angstgevoelens; 
  • Spierpijn of spierkramp; 
  • Prikkelbaarheid;  
  • Vermoeidheid. 

Hoewel de symptomen bij afkickverschijnselen ongemak veroorzaken, zijn ze vaak tijdelijk en verminderen ze na een paar weken.

Afkickverschijnselen alcohol tegengaan

Afkickverschijnselen van alcohol zijn meestal erg vervelend. De eerste paar weken na het stoppen met alcohol drinken beïnvloeden ze hoe je dagelijks functioneert. Je humeur wordt er anders door en je voelt je tijdelijk niet jezelf. Afkickverschijnselen van alcohol tegengaan is moeilijk, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je beter te voelen. Goed eten en drinken is belangrijk, net als genoeg slapen en rusten. Verplaats je aandacht en zoek afleiding om zo minder aan je symptomen te denken. Veel bewegen kan daarbij helpen. Het kan ook helpen om te praten met mensen die je vertrouwt over hoe je je voelt. Het is daarnaast belangrijk om je te realiseren dat de klachten tijdelijk zijn. Je bent niet alleen en er is altijd hulp beschikbaar.

Afkickverschijnselen alcohol: jeuk

Een van de wat minder bekende, maar regelmatig voorkomende afkickverschijnselen bij alcohol is jeuk. Dit ontstaat vooral in de beginperiode van het afkicken. Alcohol dempt bepaalde prikkels, zoals licht en geluid. Maar ook jeuk wordt door alcohol verminderd. Wanneer je stopt met alcohol kun je die prikkels plotseling heel intensief ervaren.

Extreme jeuk kan ook onderdeel zijn van een delier. Een delier (of delirium) is een staat van verwardheid waarin iemand die van alcohol afkickt terecht kan komen. In zo’n situatie kun je bijvoorbeeld denken dat er beestjes onder je huid kruipen. Neem in het geval van een delier altijd contact up met een medisch professional.

Pak je alcoholverslaving aan bij Fundamentum

Een alcoholverslaving nemen wij zeer serieus. Door jarenlange ervaring weten wij wat het verwoestende effect kan zijn van alcohol. Neem contact op met Fundamentum voor hulp in de vorm van een detoxbehandeling en medische begeleiding. In een tot twee weken wordt je lichaam ontgift en voel je je mentaal en lichamelijk beter en sterker. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 via 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen. Er zijn korte wachtlijsten en de behandeling wordt volledig vergoed door je zorgverzekering (op je eigen risico na).

☎ Bel 0800 - 2345 800