Vind wat je
zoekt

Afkickverschijnselen lachgas

Gevaarlijk

Lachgas blijkt wel degelijk verslavend te zijn, concluderen onderzoekers. Steeds meer verslavingsartsen merken ook dat gebruikers te maken hebben met afkickverschijnselen van lachgas. De eerder nog ‘onschuldig’ geachte drug zorgt in toenemende mate voor problemen.

Bij Fundamentum behandelen we geen lachgasverslaving. Ben je verslaafd aan alcohol, medicatie of andere drugs en wil je daar vanaf? Neem dan contact met ons op.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Geen wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Kortstondige roes

Het leek zo simpel. Je zuigt wat aan een ballon en krijgt daar een kortstondige roes van. Je herhaalt dit als het effect verdwijnt, en zo ben je keer op keer in hogere sferen. Vooral jongeren zuigen graag aan de ballon. De populariteit van lachgas is onder deze leeftijdsgroep dan ook sterk toegenomen.

Gevaarlijk ballonnetje

Lange tijd werd aangenomen dat het gebruik van lachgas geen kwaad kon. Die veronderstelling is inmiddels door de feiten achterhaald. Zo stijgt het aantal verkeersincidenten als gevolg van het lachgasgebruik. Ging het in 2016 nog om 60 gevallen, in 2019 waren dat er al 960. Ook het problematisch lachgasgebruik neemt toe. Hulpverleners zien vaker mensen met dwarslaesieklachten en hartkloppingen op het spreekuur verschijnen. Langdurig gebruik kan ook een lachgas psychose veroorzaken. Door een tekort aan vitamine B12 kun je daarnaast verlammingsverschijnselen krijgen.

Afkickverschijnselen lachgas

Wanneer je steeds vaker lachgas gebruikt en je je minder prettig voelt als je dat niet doet, toon je het gedrag van een verslaafde. Je hebt steeds meer nodig en voelt een sterk verlangen. Dat is het zogenaamde craving effect dat je ook ziet bij bijvoorbeeld cocaïne en alcohol. Als je wilt stoppen, moet je dan ook rekening houden met de afkickverschijnselen van lachgas. Die zijn vooral psychisch. Je hersenen geven je continu een seintje dat ze het lachgas missen. Je kunt echter ook te maken krijgen met lichamelijke afkickverschijnselen van lachgas zoals trillen.

Verslaafd aan lachgas, wat kun je doen?

Als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent en veel vaker lachgas gebruikt dan je zou willen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je indien nodig doorverwijzen naar een afkickkliniek. Bij Fundamentum behandelen we geen lachgasverslaving. Ben je verslaafd aan alcohol, medicatie of andere drugs en wil je daar vanaf, dan helpen we je graag.
☎ Bel nu met een deskundige