Vind wat je
zoekt

Bijwerkingen benzodiazepinen

Korte- en langetermijn

Benzodiazepinen, ook wel benzo’s genoemd, zijn medicijnen die artsen voorschrijven om beter te slapen, ontspannen of om minder angstig te zijn. Bekende voorbeelden zijn alprazolam, diazepam en lorazepam. Ze worden verkocht onder merknamen als Xanax en Valium. Benzodiazepinen kunnen nuttig zijn, maar het is ook belangrijk om te weten dat ze vervelende bijwerkingen kunnen hebben. In dit artikel lees je meer over wat benzodiazepinen zijn en wat de bijwerkingen van benzodiazepinen op de lange termijn zijn.

Een verslaving aan medicijnen zoals benzodiazepinen kent meerdere risico’s. Ben jij verslaafd aan en heb je hulp nodig? Fundamentum helpt je graag. Kiezen voor een detoxbehandeling is een belangrijke eerste stap. Neem contact op via 0800 2345 800 en plan een eerste gesprek in.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Bijwerkingen benzodiazepinen: korte termijn

Als je benzodiazepinen voor een lange tijd gebruikt, is er kans op bijwerkingen. Benzodiazepines maken je suf, slaperig en kalm. Verward raken is een van de risico’s bij het gebruik van benzodiazepinen. Bijwerkingen zoals deze zijn mentale bijwerkingen, net als duizeligheid, hoofdpijn en problemen met je geheugen. Als we kijken naar lichamelijke bijwerkingen op lange termijn, dan kunnen ze zorgen voor zware hoofdpijn. Ze hebben ook invloed hebben op je evenwicht en coördinatie (hoe je beweegt), waardoor je sneller kunt vallen.

Benzodiazepinen: bijwerkingen bij langdurig gebruik

Bijwerkingen bij langdurig gebruik van benzodiazepinen kunnen ook betekenen dat het moeilijk is om te stoppen vanwege ontwenningsverschijnselen. Je lichaam is gewend aan de medicijnen en je hebt er meer van nodig om hetzelfde effect te voelen. Als je niet op tijd je dagelijkse dosis gebruikt, kun je angstig worden, overmatig zweten en gaan trillen. Het is dus belangrijk om met je dokter te praten als je bezorgd bent over de gevolgen van benzodiazepinen. Bijwerkingen op de lange termijn zijn dus niet zonder risico en stoppen met het nemen van benzodiazepinen is altijd een optie. Doe dit echter altijd onder professionele begeleiding.

Detoxbehandeling en medische begeleiding bij Fundamentum

Het is verstandig en belangrijk om professionele hulp te zoeken bij een verslaving aan medicatie en niet zelf aan de slag te gaan. Op deze manier stop je op een veilige manier, worden ontwenningsverschijnselen tot een minimum beperkt en is de kans op succes groter. Neem contact met ons op om je aan te melden voor onze detoxbehandeling. Hierbij wordt je lichaam in gemiddeld twee weken ontgift en krijg je medische ondersteuning. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op het nummer 0800 2345 800 om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800