Vind wat je
zoekt

Etoricoxib verslavend

Hoe werkt dit middel?

De pijnstiller etoricoxib is ook bekend onder de merknaam Arcoxia. Het middel dat acute en chronische pijn verlicht, is alleen verkrijgbaar op recept. Is etoricoxib verslavend?

Fundamentum is een kliniek gespecialiseerd in detox behandelingen. Heb jij te maken met een verslaving aan medicijnen en heb je daar vragen over? Neem gerust contact met ons op.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het ├ęcht helemaal gratis.

Waarom pijnstiller etoricoxib gebruiken?

Wanneer je pijn hebt, kun je eerst een paracetamol proberen, maar als dat niet helpt, ben je aangewezen op NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Hiertoe behoren naast aspirine ook medicijnen als diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze zorgen soms voor maagproblemen. Dat is minder het geval bij de pijnstiller etoricoxib.

Deze ontstekingsremmer wordt gerekend tot een speciale groep NSAID-pijnstillers, de zogenaamde coxibs, en wordt voorgeschreven bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, jicht en in sommige gevallen ook bij artrose en menstruatiepijn. Etoricoxib werkt zowel pijnstillend, ontstekingsremmend als koortsverlagend. Ongeveer een uur na inname wordt de pijn minder. Het medicijn werkt ongeveer 24 uur.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Zijn pijnstillers als etoricoxib genezend?

De pijn stillen wil helaas niet zeggen dat hierdoor de kwaal ook helemaal wordt genezen. Etoricoxib is dan ook niet van invloed op het ziekteproces van bijvoorbeeld reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew. Ze kunnen het leven van iemand die veel pijn lijdt echter wel een stuk veraangenamen, waardoor iemand ook beter kan functioneren.

Is etoricoxib verslavend?

Met minder pijn door het leven gaan, is een mooi vooruitzicht. Pati├źnten kunnen dus baat hebben bij het gebruik van deze pijnstiller. Toch is het belangrijk om strikt de adviezen van je arts op te volgen en het medicijn niet langer te gebruiken dan nodig. Zodra de pijn draaglijker wordt, is het verstandig om de dosis aan te passen. Heb je in een periode vrijwel geen last? Dan kun je overigens direct stoppen met dit medicijn, zonder dat dit tot ernstige onttrekkingsverschijnselen leidt. Etoricoxib is met andere woorden niet verslavend.

Problemen met medicijnen, drugs of alcohol? Afkicken? We helpen je graag. Bel ons op 0800 2345 800.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." ÔÇô Matthijs