Vind wat je
zoekt

Is lorazepam troep?

Alle informatie

Lorazepam is een kalmeringsmiddel en wordt voorgeschreven wanneer je last hebt van angstgevoelens, spanning en slapeloosheid. Maar hoe werkt lorazepam? Of is lorazepam eigenlijk troep? We hebben alle informatie over hoe lorazepam werkt en of het verslavend is voor je op een rijtje gezet.

Stoppen met lorazepam is ontzettend zwaar. Je lichaam is gewend geraakt aan het ontspannende effect en de onrust komt terug wanneer je stopt. Stop daarom nooit op eigen houtje, maar onder toezicht van professionals. Fundamentum heeft deze specialisten in huis en is gespecialiseerd in detoxbehandelingen. Bel vandaag nog naar 0800 2345 800 en maak een afspraak. We hebben snel plek en de bieden volledige vergoeding (behalve eigen risico), ook binnen de basisverzekering.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Hoe werkt lorazepam?

Lorazepam is een zogenaamde benzodiazepine. Dit is een verzamelnaam voor medicijnen die stress verminderen en ervoor zorgen dat je beter in slaap komt. Dit komt omdat de werkende stof in lorazepam de prikkels wegneemt die zorgen voor deze onrust. Het kan ook dienen als medicijn tegen epilepsie. Daarnaast wordt het nog wel eens voorgeschreven als iemand stopt met bijvoorbeeld alcohol drinken. Lorazepam kan dan bepaalde ontwenningsverschijnselen wegnemen zoals slapeloosheid en stress.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe gevaarlijk is lorazepam?

Lorazepam is een rustgevend middel. Maar is lorazepam schadelijk en zo ja: hoe schadelijk is lorazepam eigenlijk? Lorazepam is heel verslavend. Net als andere benzodiazepinen. Dit komt omdat het medicijn de onderliggende klachten niet aanpakt, maar de gevolgen ervan wegneemt zolang je het gebruikt. Dat betekent dat je lichaam alleen tot rust komt wanneer je het medicijn neemt. Als je stopt, komt de onrust en stress weer terug. Hierdoor wil je lichaam dat je weer lorazepam gaat gebruiken. In één keer stoppen met lorazepam kan gevaarlijk zijn. Ontwenningsverschijnselen die dan kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld:

  • Angst; 
  • Last van trillen; 
  • Kramp; 
  • Overgevoeligheid; 
  • Hartkloppingen. 

Zoals je ziet, komen deze afkickverschijnselen overeen met stress-symptomen waarvoor lorazepam juist een medicijn is. Omdat je ze niet kunt onderscheiden, ga je juist weer lorazepam gebruiken en kom je in een vicieuze cirkel terecht. 

Stoppen met lorazepam bij Fundamentum

Stoppen met lorazepam is dus ontzettend lastig. De ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat je lichaam schreeuwt om meer lorazepam. Gelukkig kun je bij Fundamentum in een veilige omgeving en onder begeleiding van medisch specialisten afkicken. Bel naar 0800 2345 800 voor een intake. Samen helpen we je op weg naar herstel van een lorazepam-verslaving.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs