Vind wat je
zoekt

Alcoholverslaving

Wat is dit?

Je kunt spreken van een alcoholverslaving als je vrijwel continu een sterk verlangen voelt om te drinken. Je hebt bovendien steeds meer drank nodig om onder invloed te raken en je prettig te voelen. Wanneer er even geen alcohol in het lichaam komt, word je gelijk onrustig of prikkelbaar. Wat is alcoholverslaving nu eigenlijk precies en hoe ontstaat een verslaving aan alcohol?
Deskundige hulp nodig om je alcoholverslaving te lijf te gaan? Fundamentum staat je terzijde met deskundige informatie en passend advies na een intake.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is een alcoholverslaving?

Het algemene beeld dat vaak wordt geschetst rond een alcoholverslaving is dat iemand van kwaad tot erger gaat. Als je het proces dat leidt tot een verslaving aan alcohol volgt, is dat ook zo. Je gaat steeds meer drinken en het moment waarop je je eerste drankje van de dag neemt, is steeds vroeger. Een alcoholverslaving wordt daarom vaak gekoppeld aan wilskracht. Je doet het zelf, je bent wel of niet sterk genoeg om de fles te laten staan. De laatste tijd wordt verslaafd zijn aan alcohol echter steeds meer gezien als een chronische hersenziekte waaraan zowel genetische, fysiologische, psychische als sociale oorzaken ten grondslag liggen

Wanneer raak je verslaafd aan alcohol?

De hersenen spelen een grote rol bij het ontwikkelen van een verslaving. Alcohol stimuleert de afgifte van dopamine en serotonine, en dat heeft een positieve invloed op het beloningssysteem in onze hersenen. Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen in dezelfde mate gevoelig is voor de belonende werking van alcohol.
Voor sommige personen is het positieve effect van alcohol veel sterker dan voor anderen. Dat maakt hen meer verslavingsgevoelig.

Alcoholverslaving geen keuze

Je kunt je dus afvragen of een verslaving aan alcohol een bewuste keuze is. Sommige personen beschikken over minder dopaminereceptoren dan anderen waardoor ze meer moeite hebben om het beloningssysteem in de hersenen tevreden te stellen. Ze kunnen minder genieten. Dat feit is erfelijk bepaald. Wanneer er door alcohol opeens meer dopamine wordt aangemaakt, kan dit zorgen voor een schokeffect en een grote impact hebben op de gebruiker. Verslaving is dan geen keuze, het wordt voor een belangrijk deel bepaald door ons brein.

Voor het behandelen van een alcoholverslaving ben je bij Fundamentum aan het juiste adres. Bel ons op 0800 2345 800 voor een intake.

☎ Bel 0800 - 2345 800