Vind wat je
zoekt

Antibiotica en alcohol

Hoe werkt dat samen?

Slik jij antibiotica en wil je daar alcohol bij drinken? Wees dan voorzichtig. De combinatie van antibiotica en alcohol kan risico’s met zich meebrengen. Hoewel het combineren van deze middelen meestal niet levensgevaarlijk is, kan de alcohol het effect van antibiotica wel verminderen of verstoren en het genezingsproces vertragen. Bovendien kunnen sommige antibiotica en alcohol dezelfde bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, duizeligheid en maagklachten. Door antibiotica en alcohol te combineren kunnen deze bijwerkingen nóg heftiger worden.

Schakel hulp van Fundamentum in als je met een medicijn- of alcoholverslaving kampt. Wij helpen je graag. Onze detoxbehandelingen kunnen de eerste stappen zijn naar een leven zonder verslaving. Neem contact op via 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Metronidazol en alcohol

Metronidazol is een antibioticum dat wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende infecties, zoals bacteriële infecties van de geslachtsorganen, tandheelkundige infecties en maag-darminfecties. Het combineren van metronidazol en alcohol is geen goede combinatie. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen, waaronder hevige misselijkheid, braken, hoofdpijn en hartkloppingen. Bovendien kan het de lever beschadigen en de werking van het antibioticum verstoren.

Furabid en alcohol

Furabid is een antibioticum dat vaak wordt voorgeschreven voor het behandelen en voorkomen van blaasontstekingen. Het combineren van Furabid en alcohol levert in principe geen grote problemen op. Houd er wel rekening mee dat zowel antibioticum als alcohol door de lever moeten worden afgebroken. Je belast de lever wel onnodig door antibiotica en alcohol te combineren. Het is daarom verstandig om Furabid en alcohol gescheiden te houden en alcoholgebruik te vermijden tijdens de antibiotica behandeling.

Het is niet verstandig om alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur tegen blaasontsteking. Alcohol kan de werking van het antibioticum verminderen, waardoor de genezing langer kan duren en het langer duurt voordat de symptomen verdwijnen. Bovendien kan alcohol de bijwerkingen van het antibioticum versterken, waardoor je je nog zieker kunt voelen.

Antibiotica en alcohol bijwerkingen

Het is goed om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van antibiotica en alcohol. Bijwerkingen die veel voorkomen zijn:

  • Misselijkheid; 
  • Overgeven; 
  • Hoofdpijn; 
  • Duizeligheid;  
  • Maag- en darmklachten; 
  • Verhoogde hartslag; 
  • Gebrek aan energie. 

Lees altijd goed de bijsluiter van het medicijn en volg de instructies van de arts of apotheker op om de risico’s op bijwerkingen te beperken. 

Antibiotica en alcohol gevolgen

Wisselwerkingen tussen bepaalde medicijnen kunnen in sommige gevallen geen kwaad. Wel wordt het vaak afgeraden om alcohol te drinken als je medicatie gebruikt. Dit geldt dus ook bij het combineren van antibiotica en alcohol. Gevolgen zijn bijvoorbeeld:

  • Verminderde werking van de antibiotica, waardoor de behandeling mogelijk minder succesvol is;  
  • Langzame genezing van de infectie of aandoening; 
  • Verhoogd risico op bijwerkingen, zoals misselijkheid, overgeven, duizeligheid, maagklachten en vermoeidheid; 
  • Overbelasting van en schade aan de lever, omdat zowel antibiotica als alcohol door de lever worden afgebroken; 
  • Verhoogd risico op ongelukken, omdat zowel antibiotica als alcohol de coördinatie en het reactievermogen kunnen beïnvloeden; 
  • Een hogere of lagere bloeddruk en hartslag. 

Het is beter om het genezingsproces niet in gevaar te brengen en mogelijke complicaties te voorkomen door de combinatie van antibiotica en alcohol te vermijden. 

Een detoxbehandeling bij Fundamentum als eerste stap

Heb je een medicijn- of alcoholverslaving waar je vanaf wilt? Fundamentum biedt detoxbehandelingen van gemiddeld twee weken die je lichaam reinigen van opgebouwde gifstoffen uit alcohol of medicijnen. Een detox is de ideale eerste stap bij het afkicken. Je krijgt professionele hulp in een medische setting en de behandeling wordt volledig vergoed (behalve het eigen risico) Bel ons via 0800 2345 800 tussen 07:00 en 22:00 uur om een intakegesprek in te plannen.
☎ Bel 0800 - 2345 800