Vind wat je
zoekt

Gedwongen opname drugs

Wanneer is dat nodig?

Een gedwongen opname bij drugs komt niet vaak voor, maar daartoe kan wel besloten worden als nood- of beschermingsmaatregel. Hier leggen we uit in welke gevallen iemand gedwongen kan worden opgenomen. Is er nu direct gevaar? Bel dan 112. De politie of ambulance neemt dan eventueel contact op met de crisisdienst.

Een gedwongen opname bij drugs is altijd een tijdelijke oplossing. Daarna zal iemand aan de slag moeten met het afkicken van het verslavende middel. Fundamentum helpt daarbij. Wij zijn specialist in het uitvoeren van een korte detoxbehandeling in medische setting en onder 24 uurs toezicht. Meld je nu aan voor een eerste gesprek.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wanneer kan iemand gedwongen worden opgenomen?

Wanneer je psychische problemen hebt en een gevaar bent voor jezelf of voor een ander, dan kan er gekozen worden voor een gedwongen opname. Drugs kunnen ervoor zorgen dat je in een psychische toestand terechtkomt (bijvoorbeeld een psychose) waarbij een gedwongen opname de beste maatregel is.

Wet verplichte ggz (Wvggz)

Volgens de Wet verplichte ggz (Wvggz) kan iemand gedwongen worden opgenomen, maar alleen als het de enige manier is om de situatie op te lossen. Ook moet het effectief zijn, en de heftigheid van de opname mag niet ernstiger zijn dan het probleem. Daarnaast moet op z’n minst één van deze gevallen aan de hand zijn:

  • Degene brengt zichzelf of anderen in levensgevaar, of brengt zichzelf of anderen ernstig lichamelijke/psychische/materiële/immateriële of financiële schade toe.  
  • Degene verwaarloost zichzelf of anderen, de eigen ontwikkeling is verstoord, of diegene verstoort de ontwikkeling van een ander. 
  • De persoon is niet veilig. 
  • Het gedrag van de persoon is zo slecht dat het agressie oproept bij anderen. 
  • De veiligheid van andere mensen of spullen is in gevaar. 

Fundamentum: hulp bij drugsverslaving

Een gedwongen opname bij drugs is nooit de oplossing voor het drugsprobleem. Het is een noodmaatregel om een onveilige situatie op te lossen. Om van een verslaving af te komen, moet de verslaafde zelf aan het probleem willen werken. Wij bieden geen gedwongen opnames. Fundamentum is dé specialist op het gebied van detoxbehandelingen in Nederland. Onder begeleiding van artsen en verplegers kick je bij ons af van drugs. Daarna werk je verder aan je herstel met een (verslavings) vervolgbehandeling. Bel ons tussen 07:00 en 22:00 uur op 0800 2345 800 en plan een intakegesprek in.
☎ Bel 0800 - 2345 800