Vind wat je
zoekt

Kenmerken alcoholverslaving

Signalen, symptomen en gevaren

Alcohol geldt in Nederland als het middel met de meeste hoeveelheid verslaafden. 477.000 Nederlanders hebben in meer of mindere mate een alcoholverslaving. Dat is niet zo gek, want alcoholgebruik is vandaag de dag eerder regel dan uitzondering. Met flitsende reclames op televisie en mooie posters op stations komt het over alsof alcohol ongevaarlijk is. Maar er kleven veel risico’s aan, waaronder een verslaving. Vanaf wanneer kun je het echt een verslaving noemen, wat zijn de kenmerken van een alcoholverslaving en wat zijn de risico’s van overmatig alcoholgebruik?

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Alcohol en geheugen

Geheugenverlies is een van de kenmerken van alcoholverslaving. Alcohol wordt opgenomen via het bloed en bereikt je hersenen in ongeveer 10 minuten. Op het moment dat de alcohol je hersenen bereikt heeft, ben je onder invloed. Hoe meer je drinkt, hoe hoger het bloedalcoholgehalte. Hoe hoger het bloedalcoholgehalte, hoe meer hersendelen er verstoord worden. Onder andere de informatie die van het korte- naar het langetermijngeheugen gaat is daar de dupe van. Namen, gezichten en herinneringen van kortgeleden zijn bijna niet terug te halen. Soms krijg je zelfs last van complete black-outs.

Bij langdurig overmatig alcoholgebruik wordt de hersenschade zo ernstig dat het leidt tot dementie, Alzheimer of het syndroom van Korsakov. Alcohol en geheugen gaan dus niet goed samen.

Somber door alcohol

Het drinken van alcohol is vaak een sociale aangelegenheid, maar voor velen ook een manier om met depressie om te gaan. Helaas is de werking van alcohol een relatief kortwerkende ‘pijnstiller’ waarna het sombere gevoel meestal dubbel zo hard terugkomt. De reden dat je somber door alcohol wordt, heeft veelal te maken met de verstoring van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Wanneer je je al somber door alcohol voelt en nóg meer gaat drinken om dat sombere gevoel te onderdrukken beland je in een neerwaartse spiraal waar je vaak moeilijk weer uitkomt.

Zweten na alcoholgebruik

Somberheid en geheugenverlies bij overmatig alcoholgebruik zijn een paar belangrijke kenmerken van een alcoholverslaving. Deze verslaving kent nog een aantal signalen zoals (overmatige) transpiratie. Alcohol verwijdt de bloedvaten waardoor je warm wordt. Het lichaam gaat vervolgens zweten om de hitte af te voeren. Zweten na alcoholgebruik is daarom best gebruikelijk, maar bij een zware verslaving kun je extreem gaan zweten. Zwaarverslaafden kunnen vaak al gaan zweten wanneer alcohol niet meteen beschikbaar voor ze is. In dat geval ben je afhankelijk geworden van de alcohol en daar reageert je lichaam op door te gaan zweten.

Hartproblemen en alcohol

Bij overmatige alcoholconsumptie wordt helaas ook de hartspier niet gespaard. Hartproblemen en alcohol(misbruik) gaan hand in hand en dat komt omdat alcohol een giftige stof is die de spiercellen in het hart aantast. Het hart wordt zwakker en is niet meer in staat om bloed krachtig rond te pompen. Dit wordt ook wel cardiomyopathie genoemd en kan symptomen hebben als kortademigheid, gezwollen benen en futloosheid. Andere hartproblemen bij een jarenlange alcoholverslaving zijn hartritmestoornissen, een hartinfarct en een beroerte. In alle gevallen is er een verhoogd risico op een plotselinge hartstilstand.

Wanneer ben je verslaafd?

Iemand als verslaafde bestempelen is ingewikkeld, maar onderzoek wijst uit dat je een excessieve drinker bent wanneer je als vrouw zeven drankjes per week drinkt (waarvan minstens een dag met vier glazen). Als man ben je een excessieve drinker als je veertien drankjes per week drinkt (waarvan minstens een dag met zes glazen) (Gezondheidsplein). Daarnaast kan aangenomen worden dat je verslaafd bent als je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik en je drankgebruik tot sociale, financiële, werkgerelateerde en/of persoonlijke problemen leidt.

Een verslaving ontwricht je leven en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Wil jij graag een punt zetten achter je alcoholverslaving? Een detoxbehandeling onder begeleiding van professionals bij Fundamentum helpt je daarbij. Bel gerust voor het plannen van een intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800