De actieve stof in speed heet eigenlijk amfetamine. Amfetamine verstoort de natuurlijk aanmaak, afgifte en heropname van dopamine en noradrenaline in de hersenen.
Dopamine is verantwoordelijk voor je geluksgevoel en noradrenaline heeft vergelijkbare eigenschappen als adrenaline; het werkt energieverhogend. Wanneer amfetamine (speed) werkingen van de hersenen overneemt en zich met stofjes bemoeit is de natuurlijke balans verstoord en reageren lichaam en geest anders dan normaal. Je wordt er onder andere extreem vrolijk en actief van, maar welke effecten heeft speed op korte termijn nog meer? En welke bijwerkingen zijn er op lange termijn?
Speed heeft een verslavende werking. Ben jij helemaal klaar met de werking van speed en wil je stoppen met het gebruik van deze en andere drugs? Neem contact op zodat de medische deskundigen in onze kliniek je verder kunnen helpen. ➤ Plan jouw intake ☎ Bel nu met een deskundige
De werking van speed begint vanaf het moment van inname via de mond na ongeveer een kwartier. Wordt speed gesnoven, dan werkt het na enkele minuten. Al met al duurt de trip tussen de vier en acht uur. Het beïnvloedt je hersenen, en dus je gedrag en gevoel. Ieder persoon reageert anders op speed. Effecten op korte termijn kunnen bijvoorbeeld zijn:
Hoe vaker en langer je gebruikt, hoe onaangenamer en langduriger de bijwerkingen van speed. Bijwerkingen op lange termijn zijn onder andere:
Zowel op korte als lange termijn is speed een risicovolle drug. Bovendien is het nooit helemaal zeker waarmee en in welke hoeveelheid de speed versneden is, tenzij het is getest.
Het maakt niet uit of je een veelgebruiker bent of niet; op het moment dat jij of je omgeving nadelige gevolgen van speed ondervindt en je merkt dat je er geestelijk afhankelijk van wordt, is om hulp vragen altijd mogelijk. Wil jij van je (beginnende) speedverslaving af? Fundamentum biedt een detoxbehandeling in Limburg waar je geheel anoniem kunt afkicken. Het is de enige kliniek die gespecialiseerd is in detox. Behandelingen duren maximaal twee weken en worden door zorgverzekeraars volledig vergoed (behalve het eigen risico). Neem gerust contact met ons op om een intake in te plannen.
☎ Bel nu met een deskundige