Vind wat je
zoekt

Wat is het verschil tussen speed en coke?

Wij leggen het uit

Zowel speed als coke zijn populaire partydrugs met een stimulerend werking. Je voelt je er opgewekt door en het onderdrukt het gevoel van slaperigheid. Toch zijn er een aantal belangrijke kenmerken waardoor ze op bepaalde vlakken van elkaar verschillen. Denk hierbij aan eigenschappen van de werking en de werkingsduur. Waar bestaan de verschillen tussen speed en coke nog meer uit? Wat zijn de overeenkomsten en kun je zeggen dat de een slechter is dan de ander? Antwoorden op deze vragen lees je hier.

➤ Doe de cocaïnetest ☎ Bel 0800 - 2345 800

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • Korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Verschillende stof

De verschillen tussen speed en coke zijn klein, maar ze zijn er wel. Hoewel ze allebei onder de categorie stimulantia vallen, de zogenaamde ‘uppers’, is de werkzame stof van de beide soorten niet hetzelfde. Coke of cocaïne behoort tot de alkaloïden en speed valt onder de amfetaminen, maar je merkt hier in de praktijk weinig van.

Werking coke en speed: de verschillen

Toch is er bij coke en speed een bijzonder verschil in de werking. Coke heeft een uitgesproken communicatief aspect en speed een lichamelijk aspect. Waar speedgebruikers lichamelijke drang ervaren, bijvoorbeeld het willen of moeten bewegen, is dat bij cokegebruikers niet of bijna niet het geval. Gebruikers van coke worden juist praterig en hebben de behoefte om contact te leggen.

Naast het verschil in werking is er ook een enorm verschil in werkingsduur. Speed werkt gemiddeld acht uur en coke maximaal een uur. Je hebt dan ook meer cocaïne dan speed nodig om de effecten een hele avond te voelen. En dat voel je ook in je portemonnee, want coke is veel duurder dan speed. Dit heeft onder andere te maken met factoren zoals vraag en aanbod, het bewerkingsproces en het percentage van de werkzame stof.

De overeenkomsten

Nu je het verschil weet tussen speed en coke kijken we naar de overeenkomsten, zoals de werking. Coke en speed hebben een oppeppend en stimulerend effect op het zenuwstelsel. Dit houdt in dat je je anders gaat gedragen, anders beweegt en anders denkt. In de eerste instantie versterkt het de positieve en aangename gevoelens. De voornaamste redenen om óf coke óf speed te gebruiken zijn dan ook:

  • Een vrolijk of euforisch gevoel;
  • Het onderdrukken van je vermoeidheid;
  • Alertheid; 
  • Een toename van je zelfvertrouwen;
  • Grote hoeveelheid energie.

Vanzelfsprekend is er bij (overmatig) drugsgebruik kans op negatieve bijwerkingen. Ook hier zijn opvallende overeenkomsten te zien tussen coke en speed:

  • Gevoelens van angst en depressie; 
  • Chronische loopneus (door het beschadigen van het neusslijmvlies);
  • Hartklachten zoals hartkloppingen;
  • Verstoring van de hormoonhuishouding;
  • Gewichtsverlies door gebrek aan eetlust.

Een andere overeenkomst tussen speed en coke is dat ze allebei vooral in poedervorm opgesnoven worden. Er zijn andere manieren, maar de meest gebruikelijke inname is via de neus.

Wat is slechter voor je, speed of coke?

Drugs met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken. Dus op de vraag ‘wat is slechter voor je, speed of coke?’ is geen goed antwoord te geven. Gebruik van zowel speed als coke brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Risico’s zijn ook van veel factoren afhankelijk. Je algehele gezondheid, onderliggende ziektes en hoe stabiel je psychisch bent zijn daar voorbeelden van. Maar zelfs oververhitting, een bijwerking van speed, kan mogelijk levensgevaarlijk zijn.

Het is een feit dat je in levensbedreigende situaties kan komen door de bijwerkingen van (intensief en langdurig gebruik van) speed en coke. Denk bij speed bijvoorbeeld aan een herseninfarct en bij coke aan een hartstilstand. Maar ook minder ernstige lichamelijke of psychische effecten kunnen gevaarlijk zijn en schade veroorzaken.

Professionele hulp en detox

Voor verslaafden is het lastig om de negatieve aspecten te (h)erkennen, omdat bij gebruik de gelukzalige momenten meer waarde lijken te hebben. Deze momenten zijn vaak van korte duur en er is steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Voorkom dat je in een levensbedreigende situatie terecht komt en ontvang vandaag nog de hulp die je nodig hebt. Met de detoxbehandelingen die Fundamentum aanbiedt voor zowel speedgebruikers als cokegebruikers wordt je lichaam ontgift en staat er 24 uurs professionele begeleiding voor je klaar. Neem contact met ons op voor een eerste gesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800