Vind wat je
zoekt

Het verschil

Tussen crack en crystal

Crack en crystal zijn straatnamen voor verschillende soorten drugs. Het belangrijkste verschil tussen crack (of base) en crystal (methamfetamine) is hun chemische structuur en de manier waarop ze worden gebruikt. De drugs hebben met elkaar gemeen dat ze heel gevaarlijk en illegaal zijn. Het gebruik ervan kan zorgen voor ernstige lichamelijke, mentale en sociale problemen.

Dat crack en crystal van elkaar verschillen, neemt niet weg dat ze allebei extreem verslavend zijn. Ben jij afhankelijk geworden van crack of crystal? Misschien word je gek van je gebruik, maar kun je tegelijkertijd niet meer zonder. Fundamentum helpt je om voorgoed een punt te zetten achter je verslaving. Neem dagelijks tussen 07:00 en 22:00 uur contact met ons op voor het plannen van een eerste gesprek.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 2345 800

 • Al 1000+ mensen gingen je voor
 • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
 • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is crystal methamfetamine?

Crystal methamfetamine wordt ook wel crystal meth, crystal, tina of ice genoemd. Het verwijst allemaal naar een vorm van methamfetamine die wordt gemaakt door middel van een chemisch proces. Het ziet eruit als glinsterende kristallen of blauwwitte korrels.

Wat is crack?

Crack verwijst naar een vorm van cocaïne die is gemengd met baking soda en water. Dit mengsel wordt vervolgens verhit om een ​​rokerig, kristalachtig materiaal te krijgen. De termen crack en base worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is het verschil tussen crack en base? Dat is er niet, het zijn allebei termen voor hetzelfde middel.

Hoe gebruik je crystal methamfetamine en crack?


Wat is dan het verschil tussen crack en crystal methamfetamine qua gebruik? Crystal wordt vaak gesnoven, geïnjecteerd of gerookt en heeft een langer en krachtiger effect op de hersenen dan crack. Crystal is extreem verslavend en gebruikers worden er heel snel afhankelijk van. Crack wordt meestal gerookt in pijpen en heeft een snelle, maar kortdurende werking op de hersenen. Crack is ook erg verslavend en kan leiden tot lichamelijke en mentale afhankelijkheid.

Verschil crack en crystal: verslavendheid

Zowel crack als crystal zijn hele verslavende drugs. Het is niet echt te zeggen welke van de twee verslavender is. Van allebei kun je heel snel afhankelijk worden. Crack en crystal zijn beide stimulerende middelen die in korte tijd een blij, energiek en alert gevoel geven. Deze drugs verhogen het niveau van dopamine, een stofje die het gevoel van plezier en beloning geeft. Als je deze drugs gebruikt, krijgt je ineens een “rush” of gevoel van euforie, maar dat gevoel zakt ook snel weer weg. Hierdoor is het risico dat je meteen naar meer verlangt. Er zit geen duidelijk verschil tussen crack en crystal qua verslavendheid.

Verschil crack en crystal: stoppen en ontwenning

Voor iemand die verslaafd is aan crack of crystal, kan het heel moeilijk zijn om te stoppen. Dit komt door de heftige ontwenningsverschijnselen. Het verschil tussen crack en crystal qua ontwenning is dat de symptomen van crystal vaak intenser zijn en langer aanhouden. De symptomen zelf zijn eigenlijk hetzelfde. De ontwenningsverschijnselen kunnen een paar dagen tot enkele weken duren. Deze symptomen komen vaak voor:

 • Vermoeidheid en uitputting; 
 • Depressie en angst; 
 • Onrust en prikkelbaarheid; 
 • Meer eetlust; 
 • Oncontroleerbare huilbuien; 
 • Hallucinaties en verwardheid; 
 • Krachtverlies en spierpijn; 
 • Problemen met concentratie en geheugen. 

Sommige crack- of crystal methamfetamine-gebruikers kunnen ook last krijgen van ergere ontwenningsverschijnselen, zoals epileptische aanvallen, hartaanvallen, beroertes of psychoses. Het is daarom belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het stoppen, omdat het risico op terugval en ernstige gezondheidsproblemen groot is. Stoppen zonder hulp kan levensgevaarlijk zijn.

Veilig afkicken van crack of crystal doe je bij Fundamentum

Het verschil tussen crack en crystal zit ‘m niet in de hoe verslavend de middelen zijn. Beide drugs zijn extreem verslavend. Ben jij afhankelijk geworden van crack of crystal en wil je graag stoppen? Bij Fundamentum krijg je een detoxbehandeling in een veilige omgeving, onder begeleiding en toezicht van onze deskundige artsen en verplegers. Het lichamelijk afkicken van crack of crystal duurt gemiddeld twee weken. Na de detox kun je gelijk van start met een passende vervolgbehandeling. Deze vervolgbehandeling is erop gericht om psychisch te leren omgaan met je verslaving. Onze afkickkliniek in Margraten is het hele jaar geopend, dus ook in het weekend of op feestdagen. Bel vandaag nog naar 0800-2345800 en plan jouw intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 2345 800