Vind wat je
zoekt

Verslavende pijnstillers

Welke zijn er?

Bijna iedereen gebruikt weleens pijnstillers. Middelen als paracetamol en ibuprofen zijn veelgebruikt en neem je zonder na te denken als je je niet lekker voelt. Maar zitten er eigenlijk risico’s aan? Zijn pijnstillers verslavend en zo ja: welke zijn dit dan? Alles over de meest verslavende pijnstillers en hoe dit werkt in het lichaam lees je hier.

Heb jij het idee dat je verslaafd bent aan een pijnstiller? Probeer dan niet zelf te stoppen, maar schakel professionele hulp in. Fundamentum is gespecialiseerd in detoxbehandelingen bij medicijnverslavingen. Een eerste stap richting een leven zonder pijnstillers? Bel ons om een eerste gesprek in te plannen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Zijn pijnstillers verslavend?

Pijnstillers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. In welke categorie een pijnstiller zit, bepaalt min of meer hoe groot de kans is op verslaving. Allereerst is er paracetamol. Iedereen kent deze pijnstiller wel. Je neemt deze bij lichte pijntjes. Bij deze pijnstiller is kans op verslaving in principe vrij klein. Op lange termijn kan te veel paracetamol leiden tot hoofdpijn, waardoor je meer paracetamol nodig hebt. Een andere categorie zijn de opioïden of opiaten. Bij deze pijnstillers is de kans op verslaving vele malen groter en is afkicken ook een stuk lastiger. Als laatste zijn er de NSAID’s oftewel: non-steroidal anti-inflammatory drugs. Dit zijn de ontstekingsremmers en zijn soms verslavend.

Over het algemeen geldt: hoe vaker je pijnstillers gebruikt, hoe meer pijn je hebt als je ze niet gebruikt, waardoor je nog meer pijnstillers gaat gebruiken.

Meest verslavende pijnstillers lijst

Wat zijn dan de meest verslavende pijnstillers en met welke moet je het meeste oppassen? We hebben de meest verslavende pijnstillers voor je op een rijtje gezet per categorie.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

NSAID’s (ontstekingsremmers)
Neem deze pijnstillers enkel in overleg met een arts. Gebruik deze medicijnen ook nooit langer dan 10 dagen. De pijn zou tegen die tijd afgenomen moeten zijn. Neem je deze pijnstillers langer, bestaat de kans op verslaving. Bij NSAID’s moet je denken aan:

  • Diclofenac; 
  • Naproxen; 
  • Ibuprofen. 

Opioïden (opiaten)
Dit zijn pijnstillers gebaseerd op opium. Het zijn zeer sterke pijnstillers en worden enkel voorgeschreven bij zeer heftige pijn. Omdat ze vaak extreme pijnklachten volledig kunnen verhelpen is de kans op verslaving groot. Een verslaving aan opioïden is te vergelijken met een heroïneverslaving. Voorbeelden van opioïden zijn:

  • Morfine; 
  • Oxycodon; 
  • Tramadol; 
  • Codeïne; 
  • Methadon. 

Paracetamol
Paracetamol kent een kleine kans op verslaving. Wel kun je van te veel paracetamol hoofdpijn krijgen waardoor je meer nodig hebt. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Gebruik dus niet te vaak paracetamol en alleen als je het écht nodig hebt.

Niet-verslavende pijnstillers

Een volledig niet-verslavende pijnstiller bestaat niet. Voor iedere pijnstiller geldt dat je gewend kunt raken aan het pijnvrije gevoel, dat wegvalt als je stopt met het nemen van de pijnstiller. Hierdoor is zelfs de meest onschuldige pijnstiller zoals een paracetamol in zekere zin verslavend.

Werken aan een leven zonder pijnstillers bij Fundamentum

Ben jij verslaafd aan een pijnstiller en wil je een start maken aan een leven zonder pijnstillers? Probeer het dan niet alleen, en zoek altijd professionele hulp. Fundamentum helpt je middels een detoxbehandeling van je verslaving af. Neem contact op en bel naar 0800 2345 800. Meld je aan en maak een afspraak voor een eerste gesprek. We hebben snel plek en de behandeling wordt vergoed door de basisverzekering (behalve het eigen risico).
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs