Vind wat je
zoekt

Wat doet diazepam

Kalmerende medicatie

Diazepam, ook wel bekend als Valium, is een medicijn dat onder andere gevoelens van angst en spanning onderdrukt. Het valt onder de categorie benzodiazepinen die artsen voorschrijven bij angsten, slapeloosheid of epilepsie. Deze medicijnen worden ook wel ‘anxiolytica’ genoemd. Ook kan diazepam helpen tegen spierspasmen en alcoholontwenningsverschijnselen.

Wat doet diazepam met jou? Merk jij dat je afhankelijk bent van diazepam? Als je een verslaving aan diazepam wilt voorkomen of oplossen, is het belangrijk dat je niet in een keer stopt. Dit kan zorgen voor vervelende en zelfs gevaarlijke afkickverschijnselen. Fundamentum is gespecialiseerd in detoxbehandelingen bij medicijnverslavingen. Ben jij zover om een stap te zetten richting een leven zonder diazepam? Bel ons gerust op 0800 2345 800 om een eerste gesprek in te plannen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips over afbouwen van medicatie:
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat doet diazepam met je lichaam?

Een half tot anderhalf uur na het innemen van diazepam, begint het medicijn effect te hebben op je centrale zenuwstelsel. Je merkt dat je rustiger en slaperig wordt. Angsten die je voelde verdwijnen naar de achtergrond. Wat doet diazepam met je lichaam? Je spieren ontspannen en de spanning verdwijnt uit je lijf. Heb je last van hartkloppingen of trillen wanneer je angstig of gespannen bent? Door diazepam verminderen ook deze lichamelijke verschijnselen.

Je lichaam raakt snel gewend aan dit effect, waardoor je steeds meer moet nemen om hetzelfde effect te bereiken. Dit heet tolerantie en dat kan voor een afhankelijkheid van diazepam zorgen. Oftewel; diazepam kan verslavend zijn.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat zijn de nadelen van diazepam

Bij slapeloosheid, angst- of spanningsklachten kan diazepam uitkomst bieden, maar wat zijn de nadelen van diazepam? Het gebruik van diazepam heeft ook bijwerkingen. Bijwerkingen op de korte termijn zijn:

  • Sufheid; 
  • Wazig zien; 
  • Traag denken; 
  • Slaperigheid; 
  • Afgevlakte emoties; 
  • Vertraagd reactievermogen. 

Een bijwerking op de lange termijn, dus bij langdurig gebruik van diazepam, is dat er verandering ontstaat in de hersenen waardoor je niet meer kunt ontspannen zonder het innemen van diazepam. 

Daarnaast is het goed om te bedenken dat diazepam de onderliggende oorzaak van je angsten of spanningen niet oplost. Het heeft een kalmerende werking, maar bestrijdt slechts de symptomen. Om na langdurig gebruik van diazepam met het medicijn te stoppen, is het dan ook belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken en op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten.  

Veilig afkicken van diazepam bij Fundamentum

Het is niet makkelijk om van een medicijn als diazepam af te kicken. Dit moet veilig en onder deskundige begeleiding gebeuren om ontwenningsverschijnselen op te vangen en terugval te voorkomen. Fundamentum is een kliniek geheel gespecialiseerd in detoxbehandelingen. In gemiddeld twee weken is je lichaam geheel ontgift en kun je verder werken aan het psychische aspect van je verslaving. Plan een eerste gesprek in, dan bespreken we jouw situatie en de mogelijkheden.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs