Vind wat je
zoekt

Alcoholvergiftiging symptomen

Hoe herken je die?

Excessief drinken of comazuipen kan zomaar leiden tot een alcoholvergiftiging. De symptomen daarvan zijn niet mis. Je kunt ernstig verward zijn en bewusteloos raken. In sommige gevallen heeft het zelfs de dood tot gevolg.
Heb jij problemen met alcohol? Wil je meer weten over alcoholmisbruik? Wij helpen je graag.

➤ Doe de alcoholtest ☎ Bel nu met een deskundige

  • Al 1000+ mensen gingen je voor
  • korte wachtlijsten, altijd snel een intake
  • Behandeling volledig vergoed! (m.u.v. eigen risico)

Wat is een alcoholvergiftiging?

Alcohol is een giftige stof. Wanneer je drinkt, doet je lever zijn best om dat gif af te breken, maar staat machteloos als er in korte tijd een te grote hoeveelheid alcohol je bloedbaan binnenkomt. Je hersenen raken dan als het ware vergiftigd, waarbij belangrijke lichaamsfuncties uit kunnen vallen, zoals de ademhaling. Als gevolg hiervan kun je bewusteloos raken of zelfs in coma. Een alcoholvergiftiging kan blijvende schade veroorzaken. Bij jongeren kan er al sprake zijn van een alcoholvergiftiging bij een promillage van 1,7. Bij volwassenen die regelmatig drinken, treedt een alcoholvergiftiging meestal pas op bij een promillage van 4.

Alcoholvergiftiging symptomen

Bij een alcoholvergiftiging moet je niet alleen braken, je kunt ook te maken krijgen met een onregelmatige of trage ademhaling, ogen die wegdraaien, een bleke huid krijgen en koud aanvoelen. Ook kun je ernstig verward zijn en bewusteloos raken. De symptomen van een alcoholvergiftiging zijn dus niet best en er kunnen gevaarlijke situaties door ontstaan.

Alcoholvergiftiging gevolgen

Naast de directe gevolgen van een vergiftiging door alcohol kan het ook problemen geven op de lange termijn. Je kunt er bijvoorbeeld blijvende schade aan je hersenen, hart, lever, nieren en zenuwen aan overhouden. Ook geheugen- en leerproblemen zijn mogelijke gevolgen van een alcoholvergiftiging.

Alcoholvergiftiging behandeling

Als er niet direct medisch personeel aanwezig is, kun je aantal dingen doen. Als de persoon bewusteloos is, draai deze dan voorzichtig op de zij. Zo voorkom je dat iemand stikt. Praat tegen de persoon en probeer deze wakker te houden als iemand nog bij bewustzijn is. Eenmaal op de spoedeisende hulp zal de persoon met alcoholvergiftiging onder meer vloeistoffen en glucose krijgen om uitdroging te voorkomen en de bloedsuikerspiegel te verhogen. Ook een maagspoeling of hemodialyse om giftige stoffen uit de maag of bloed te verwijderen, worden indien nodig toegepast.

Op een snelle en veilige manier afkicken van alcohol? Dat kan met een detox behandeling van Fundamentum. Bel ons voor een kennismakingsgesprek: 0800 2345 800.
☎ Bel 0800 - 2345 800